Kolejny pomysł z wykorzystaniem arbuza.
Arbuzada to napój
podobny do lemoniady tylko, że z arbuza. Arbuz składa się z samej
wody, dlatego idealnie nadaje się do zrobienia z niego
orzeźwiającego koktajlu.
Arbuzadę można dowolnie urozmaicać wedle potrzeby.
Składniki
1/8 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
1 kg arbuza (zważonego ze skórą)
sok z 1 limonki
Przygotowanie
W garnuszku rozpuścić cukier w wodzie, parę minut pogotować i odstawić do ostygnięcia.
Arbuza pokroić i oczyścić z pestek.
Wrzucić do głębokiej miski i za pomocą blendera zmiksować.
Przelać przez sito do dzbanka, dodać sok z limonki. Wstawić do
lodówki na co najmniej godzinę. Można podawać z lodem albo z
kawałkami arbuza. Można również, dodać białe winno.