Makaron z grillowaną cukinią



http://www.monikabregula.pl/2015/07/makaron-z-grillowana-cukinia.html

Kolejny pomysł z wykorzystaniem cukinii. Cukinia idealnie nadaje się do grillowania. W łatwy i szybki sposób możemy zrobić pyszny i zdrowy obiad.



Składniki
na 2 porcje

ok. 150 g spaghetti
średnia cukinia
4 plasterki szynki parmeńskiej
1/3 ząbka czosnku
oliwa
1/4 szklanki wody z gotowanego makaronu
jedno żółtko
sól, pieprz

Przygotowanie

Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojoną na duże kawałki cukinię, grillować około 5 minut mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką. Gdy cukinia zacznie ładnie brązowieć, ściągnąć z ognia i przełożyć na osobny talerz. 
Poczekać parę chwil aż patelnia delikatnie ostygnie wlać oliwę i wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć na średnim ogniu przez około pół minuty aż zacznie się lekko rumienić (nie można go przypalić). Zmniejszyć ogień i dodać pokrojoną na kawałki szynkę parmeńską (jeśli szynka była paczkowana, po wymieszaniu składników od razu odstawić patelnię z ognia, jeśli szynka była krojona z dużego kawałka — należy ją chwilę podsmażyć, aż wytopi się tłuszcz i szynka nabierze nieco chrupkości).
 Dolać wodę z makaronu i makaron wraz z cukinią. Odstawić z ognia doprawić do smaku. Odczekać chwilę aż patelnia ostygnie w zależności od rodzaju patelni kilka minut. 
Na koniec dodać żółtko i wymieszać (żółtko nie powinno się ściąć, powinno wtopić się w sos).