Kolejny pomysł z wykorzystaniem cukinii. Cukinia idealnie nadaje się do
grillowania. W łatwy i szybki sposób możemy zrobić pyszny i zdrowy obiad.
Składniki
na 2 porcje
ok.
150 g spaghetti
średnia cukinia
4 plasterki szynki parmeńskiej
1/3 ząbka czosnku
oliwa
1/4 szklanki wody z gotowanego makaronu
jedno żółtko
sól, pieprz
Przygotowanie
Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojoną na duże kawałki cukinię,
grillować około 5 minut mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką. Gdy cukinia
zacznie ładnie brązowieć, ściągnąć z ognia i przełożyć na osobny talerz.
Poczekać parę chwil aż patelnia delikatnie ostygnie wlać oliwę i wrzucić
przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć na średnim ogniu przez około pół
minuty aż zacznie się lekko rumienić (nie można go przypalić). Zmniejszyć ogień
i dodać pokrojoną na kawałki szynkę parmeńską (jeśli szynka była paczkowana, po
wymieszaniu składników od razu odstawić patelnię z ognia, jeśli szynka była
krojona z dużego kawałka — należy ją chwilę podsmażyć, aż wytopi się tłuszcz i
szynka nabierze nieco chrupkości).
Dolać wodę z makaronu i makaron wraz z
cukinią. Odstawić z ognia doprawić do smaku. Odczekać chwilę aż patelnia
ostygnie w zależności od rodzaju patelni kilka minut.
Na koniec dodać żółtko i
wymieszać (żółtko nie powinno się ściąć, powinno wtopić się w sos).