Nawadnia i orzeźwia idealna propozycja na upały

http://www.monikabregula.pl/2015/07/nawadniajacy-i-orzezwiajacy-napoj-na.html

Gdy z nieba leje się żar polecam na orzeźwienie napój z wykorzystaniem naszego polskiego Cydru.
Wszak po embargu Rosji na nasze jabłka trzeba, wspierać nasze rodzime sadownictwo a Cydr nadaje się do tego idealnie. Dla tych, którzy nie wiedzą, co to takiego ten Cydr to tłumaczę, że to lekki napój alkoholowy z jabłek. Wytwarza się go przez fermentację świeżo wyciśniętego soku z jabłek w sposób zbliżony do produkcji piwa. W smaku to coś pomiędzy winem a szampanem. Świetnie gasi, pragnienie ma niską zawartość alkoholu, nie wywołuje efektu ciężkości. Cydr występuje w różnych wersjach z samych jabłek, jak i robiony na miodzie.  Osobiście wole na miodzie jest bardziej smaczny. Idealnie nadaje się do mieszania z owocami. Dziś przedstawiam w wariantach z malinami i arbuzem.

Składniki:

  • Ćwiartka dojrzałego arbuza
  • Maliny
  • Cydr
  • Mięta do dekoracji

Arbuza kroimy w kawałki, usuwamy, pestki wsadzamy na godzinę do zamrażarki. Wrzucamy do dużego kieliszka i zalewamy schłodzonym Cydrem. Im większy kieliszek, tym lepiej będzie się prezentować. Dekorujemy miętom.

Maliny dokładnie płuczemy i wrzucamy do kieliszka. Tak jak poprzednio zalewamy, schłodzonym wcześniej Cydrem dekorujemy i gotowe.



Wygląda super i niesamowicie nawadnia zwłaszcza w wersji z arbuzem, który składa się w 92% z wody.