Omlet z pomidorem i mozzarellą



http://www.monikabregula.pl/2015/07/omlet-z-pomidorem-i-mozzarella.html

Omlet to świetny pomysł na zdrowe i lekkie śniadanie. Jest prosty i szybki w wykonaniu. A najważniejsze jest to, że rewelacyjnie smakuje.




Składniki

2 jajka
łyżka wody
masło
duży pomidor
60 g mozzarelli
parę listków bazylia
sól, pieprz


Pomidora sparzyć i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, wrzucić do miseczki. 
Posiekać bazylię, mozzarellę pokroić i wrzucić razem z bazylią do pomidorów. Doprawić do smaku. Rozgrzać dużą patelnię, w osobnym półmisku rozbić jajka, dodać wodę, sól i pierz. 
Gdy patelnia się rozgrzeje roztopić masło. Wlać masę jajeczną przechylając patelnią rozprowadzić na całej powierzchni. Smażyć bez przykrycia na dużym ogniu, aż brzegi omletu się zetną. 
Wówczas podważać je łopatką kolejno ze wszystkich stron, aby płynna masa jajeczna znalazła się na dnie patelni. Smażyć nie dłużej niż 2 minuty. 
Pod koniec dodać na połowę omletu pomidora z mozzarellą. 
Omlet zsunąć z patelni od strony dodatków, gdy jedna połowa omletu będzie już na talerzu, energicznym ruchem patelni przykryć ją drugą połową, z nadzieniem znajdującym się w środku omletu.