Jogurt z prażonymi płatkami i truskawkami to coś
pysznego i zdrowego. Nie ma co się oszukiwać, ale jogurty z owocami
kupione w sklepie nie są zdrowe, zawierają masę cukru i ulepszaczy
smaku. A tak naprawdę przygotowanie takiego jogurtu jest banalnie
proste, a w smaku jest dużo lepszy niż ten zakupiony w sklepie.
Składniki
200 g gęstego jogurtu
200 g truskawek mogą być świeże, ale równie dobre są mrożone
2 łyżki miodu
pół szklanki płatków owsianych
mięta do dekoracji
Przygotowanie
Na suchą patelnię wsypujemy płatki i prażymy aż zaczną orzechowo pachnieć. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliły. Dodać pojedynczo po łyżce miód dokładnie wymieszać i karmelizować trwa to parę minut. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozłożyć masę na pół centymetra. Odstawić do przestygnięcia.
Truskawki przekroić na polówki i włożyć do rondelka. Podgrzewać aż większość truskawek się rozpadnie i powstanie truskawkowy sos trwa to około 5 minut, po czym wstydzić. Nakładać warstwami posypując prażonymi płatkami.