poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Sakiewki z łososiem i sosem ze świeżej bazylii

http://www.monikabregula.pl/2015/08/sakiewki-z-ososiem-i-sosem-ze-swiezej.html

Sakiewki z ciasta francuskiego to jedno z moich ulubionych dań. Do środka można dodać wszystko, co się lubi, a połączenie łososia i szpinaku zawsze się udaje i świetnie smakuje.


Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego
200 g mrożonego szpinaku w liściach
3 suszone pomidory w zalewie z oliwy
dwa ugotowane jajka
1 surowe jajko
125 g łososia wędzonego na gorąco
jedna kulka mozzarelli
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

sos

mały jogurt naturalny
garść liści bazylii
sól, pieprz

Szpinak wrzucamy do garnka, wlewamy dwie łyżki wody, mieszamy od czasu do czasu. 
Gdy szpinak się rozmrozi, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy przyprawami, gotujemy jeszcze przez ok. 5 – 7 min by szpinak zrobił się mięciutki. W razie potrzeby dolać jeszcze troch wody, aby szpinak się nie przypalił, ostudzamy. 
Nagrzewamy piekarnik na do 200 C. Resztę składników kroimy na plastry, na blachę rozkładamy papier do pieczenia.
Rozkładamy ciasto francuskie i dzielimy je na 8 części. Układamy na każdej z części wszystkie składniki, ważne by wszystko było wystudzone, inaczej ciasto francuskie zacznie się roztapiać. 
Sklejamy sakiewki, łapiąc najpierw brzegi, po czym sklejamy jak pierogi, smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy około 10-15 min na złoty kolor.
 Sos: Do miseczki wlewamy jogurt, posiekaną bazylię doprawiamy do smaku.


 Mam nadzieję, że przepis na sakiewki przypadnie wam do gustu.
 

Printfriendly