Jak przystało na niedzielę porządny obiad. Pstrąg pieczony w piekarniku jest
przepyszny i lekko strawny. To bardzo pożywne danie i proste w przygotowaniu.
Składniki
pstrąg
parę gałązek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
kilka ziemniaczków
mielona papryka słodka i ostra
oliwa, sól, pieprz
sałatka grecka
pomidor, ogórek, papryka, czarne oliwki, czerwona cebula, ser feta, ocet winny, oliwa
Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Pstrąga opłukać, osuszyć, zrobić nacięcia
nożem na jednym boku. Rybę doprawić solą, pieprzem, do środka włożyć po połówce
ząbka czosnku oraz kilka listków natki pietruszki.
Ziemniaki dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na kawałki razem ze skórką. Włożyć do garnka z osoloną wodą. Gdy ziemniaki zaczną się gotować, ściągnąć z ognia i odcedzić. Polać oliwą oraz obficie posypać mieloną papryką. Zamknąć garnek pokrywką i kilku krotnie potrząsnąć garnkiem, dzięki czemu ziemniaki dokładnie pokryją się oliwą i papryką.
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia położyć rybę i wysypać ziemniaki, piec około 15-20 minut do momentu aż ziemniaki będą chrupiące.
Warzywa na sałatkę grecką pokroić, polać oliwą i octem winnym na górze sałatki położyć fetę.
Ziemniaki dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na kawałki razem ze skórką. Włożyć do garnka z osoloną wodą. Gdy ziemniaki zaczną się gotować, ściągnąć z ognia i odcedzić. Polać oliwą oraz obficie posypać mieloną papryką. Zamknąć garnek pokrywką i kilku krotnie potrząsnąć garnkiem, dzięki czemu ziemniaki dokładnie pokryją się oliwą i papryką.
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia położyć rybę i wysypać ziemniaki, piec około 15-20 minut do momentu aż ziemniaki będą chrupiące.
Warzywa na sałatkę grecką pokroić, polać oliwą i octem winnym na górze sałatki położyć fetę.