Pyszny pomysł na obiad z wykorzystaniem razowego penne i cukinii, danie
robi się błyskawicznie, jest sycące i bardzo zdrowe. Koperek podbija
smak cukinii, tworząc super duet. To danie można również zrobić, w
wersji bez makaronu i żółtka, sama cukinia z koperkiem smakuje
rewelacyjnie.
Ja użyłam makaronu razowego, ponieważ jest bogatszy w mikroelementy oraz błonnik, który bardzo korzystnie wpływa na pracę naszych jelit. Jest też cennym źródłem węglowodanów. Ponadto taki makaron sprawia, że poziom cukru we krwi wzrasta znacznie wolniej. Z racji tego, że makaron razowy trawi się dłużej, czujemy się najedzeni przez dłuższy czas i nie musimy podjadać.
Ja użyłam makaronu razowego, ponieważ jest bogatszy w mikroelementy oraz błonnik, który bardzo korzystnie wpływa na pracę naszych jelit. Jest też cennym źródłem węglowodanów. Ponadto taki makaron sprawia, że poziom cukru we krwi wzrasta znacznie wolniej. Z racji tego, że makaron razowy trawi się dłużej, czujemy się najedzeni przez dłuższy czas i nie musimy podjadać.
Składniki
2 porcje
ok. 150 g razowego penne
średnia cukinia
dwa pęczki koperku
oliwa
1/4 szklanki wody z gotowanego makaronu
jedno żółtko
sól, pieprz
2 porcje
ok. 150 g razowego penne
średnia cukinia
dwa pęczki koperku
oliwa
1/4 szklanki wody z gotowanego makaronu
jedno żółtko
sól, pieprz
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną na duże kawałki cukinię i posiekany koperek, pieczemy około 5 minut, aż cukinia będzie miękka, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Gdy cukinia zacznie ładnie brązowieć, dolewamy wodę z makaronu i wrzucamy makaron. Odstawiamy z ognia i doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy, żółtko i całość mieszamy (żółtko nie powinno się ściąć, powinno wtopić się w sos).