wtorek, 29 września 2015

Razowe penne z koperkiem i cukinią


http://www.monikabregula.pl/2015/09/razowe-penne-z-koperkiem-i-cukinia.html

Pyszny pomysł na obiad z wykorzystaniem razowego penne i cukinii, danie robi się błyskawicznie, jest sycące i bardzo zdrowe. Koperek podbija smak cukinii, tworząc super duet. To danie można również zrobić, w wersji bez makaronu i żółtka, sama cukinia z koperkiem smakuje rewelacyjnie.


Ja użyłam makaronu razowego, ponieważ  jest bogatszy w mikroelementy oraz błonnik, który bardzo korzystnie wpływa na pracę naszych jelit. Jest też cennym źródłem węglowodanów. Ponadto taki makaron sprawia, że poziom cukru we krwi wzrasta znacznie wolniej. Z racji tego, że makaron razowy trawi się dłużej, czujemy się najedzeni przez dłuższy czas i nie musimy podjadać.


Składniki
2 porcje

ok. 150 g razowego penne
średnia cukinia
dwa pęczki koperku
oliwa
1/4 szklanki wody z gotowanego makaronu
jedno żółtko
sól, pieprz



Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną na duże kawałki cukinię i posiekany koperek, pieczemy około 5 minut, aż cukinia będzie miękka, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Gdy cukinia zacznie ładnie brązowieć, dolewamy wodę z makaronu i wrzucamy makaron. Odstawiamy z ognia i doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy, żółtko i całość mieszamy (żółtko nie powinno się ściąć, powinno wtopić się w sos).



Printfriendly