Tagliatelle z kurkami i cukinią to pyszna
i zdrowa propozycja obiadu z wykorzystaniem sezonowych produktów.
Dzięki dodaniu masła orzechowego danie nabiera egzotycznego smaku i
aromatu.
Składniki na 2 porcje
ok. 150 g tagliatelle
pół średniej cukinii
2 garście kurek
1 garść rukoli
łyżka masła orzechowego własnej roboty
łyżka oliwy
50 ml wody z gotującego się makaronu
30 ml śmietany
jedno żółtko
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
pół średniej cukinii
2 garście kurek
1 garść rukoli
łyżka masła orzechowego własnej roboty
łyżka oliwy
50 ml wody z gotującego się makaronu
30 ml śmietany
jedno żółtko
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Na patelnię wlewamy oliwę i dodajemy masło orzechowe. Gdy masło się rozpuści, wrzucamy cukinię pokrojoną na plasterki oraz umyte wcześniej kurki.
Smażymy około 5 minut, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
W osobnej miseczce mieszamy żółtko ze śmietaną i wodą z makaronu.
Patelnię ściągamy z ognia i wrzucamy ugotowany dodajemy makaron.
Na koniec wlewamy przygotowany wcześniej sos, dodajemy rukolę i doprawiamy do smaku.
Przepis na idealne masło orzechowe:
350g orzechów ziemnych (prażonych, niesolonych)
1/4 kostki masła
szczypta soli morskiej lub himalajskiej
Zblendować na gładką masę.