Jarmuż to tzw. „superfoods”, czyli żywności, która nie
tylko odżywia, ale również wspomaga nasz organizm w walce z niektórymi
dolegliwościami, a nawet może działać leczniczoto. Zielone liście to bogactwo
witamin, są skarbnicą białka, błonnika, witamin — przede wszystkim C i K, a
także soli mineralnych — zwłaszcza wapnia i potasu.
Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek mający właściwości
przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza. Najlepiej
włączyć go do diety jesienią i zimą (czyli właśnie wtedy, gdy trwa na niego
sezon), a to ze względu na sporą zawartość dobrze przyswajalnej witaminy C.
Dziś przygotowałam trzy różne koktajle właśnie z wykorzystaniem tego warzywa. Szczerze powiem, że jarmuż ma tak intensywną barwę, że ciężko było wymyślić koktajl, który nie posiadałby koloru głębokiej zieleni. Tylko z wykorzystaniem mango kolor był tylko lekko zielony, oznacza to tylko tyle, że to liściach jarmużu kryje się prawdziwa moc cennych dla zdrowia właściwości.
Dziś przygotowałam trzy różne koktajle właśnie z wykorzystaniem tego warzywa. Szczerze powiem, że jarmuż ma tak intensywną barwę, że ciężko było wymyślić koktajl, który nie posiadałby koloru głębokiej zieleni. Tylko z wykorzystaniem mango kolor był tylko lekko zielony, oznacza to tylko tyle, że to liściach jarmużu kryje się prawdziwa moc cennych dla zdrowia właściwości.
Składniki
Szklana jarmużu
Jedna obrana ze skórki pomarańcza
Centymetr obranego imbiru
Opcjonalnie szklanka wody mineralnej
Jedna obrana ze skórki pomarańcza
Centymetr obranego imbiru
Opcjonalnie szklanka wody mineralnej
Zblendować za pomocą blendera przez 1 minutę aż do uzyskania gładkiego napoju.
Szklana jarmużu
Jeden obrany ze skórki grejpfruta
200 g miąższu ananasa (zważonego po obraniu)
Opcjonalnie szklanka wody mineralnej
Jeden obrany ze skórki grejpfruta
200 g miąższu ananasa (zważonego po obraniu)
Opcjonalnie szklanka wody mineralnej
Ananasa obkroić ze skóry, wyciąć twardy środek, miąższ oczyścić z wszelkich
twardszych, ciemniejszych plamek. Włożyć do kielicha stojącego blendera, dodać
pokrojonego grejpfruta, jarmuż i opcjonalnie wlać szklankę wody koktajl nie
będzie tak bardzo gęsty. Wszystko miksować przez około minutę.
Składniki
Szklana jarmużu
Miąższ z jednego dojrzałego mango
Pół pęczku natki pietruszki
Opcjonalnie szklanka wody mineralnej
Wszystkie składniki włożyć do kielicha stojącego blendera, opcjonalnie wlać
szklankę wody koktajl nie będzie tak bardzo gęsty. Wszystko miksować przez
około minutę.