poniedziałek, 7 września 2015

Trzy propozycje lodów z wykorzystaniem kokosa

Follow my blog with Bloglovin
http://www.monikabregula.pl/2015/09/trzy-propozycje-lodow-domowej-roboty-z.html

Lato zbliża się ku końcowi, ale na lody jeszcze nie jest za późno zwłaszcza zrobione te własnoręcznie. Przygotowałam trzy całkowicie różne propozycję zdrowych lodów z wykorzystaniem kokosa. Wszystkie robi się błyskawicznie, są pyszne i zdrowe bez tłustej śmietany i sztucznych dodatków. Są lody z mrożonego banana, z wykorzystaniem gotowanego ryżu oraz typowo sorbetowe z mango. Osobiście najbardziej smakują mi te z bananem i orzechami są rewelacyjne.

Lody z mango i mleka kokosowego
Składniki

1 dojrzałe mango
sok z 1 limonki
200 ml mleka koksowego

Przygotowanie

Mango obrać ze skórki, obkroić miąższ od pestki, włożyć go do blendera. Dodać sok z limonki i mleko kokosowe. Miksować przez około minutę na wysokich obrotach aż otrzymamy gładką konsystencję, przelać do foremek i zamrozić.


Lody borówkowo — kokosowe
Składniki

2/3 szklanki ryżu
1,5 szklanki mleka kokosowego
1 łyżka oleju kokosowego
garść borówek amerykańskich
2 łyżeczka cukru brzozowego

Przygotowanie

Ryż ugotować i odcedzić. Bo blendera wrzucić ugotowany ryż, mleko, olej kokosowy i cukier wszystko zblendować na gładką masę. Przełożyć do pojemniczków przekładając borówkami i wstawić do zamrażarki na minimum 3 godziny a najlepiej na całą noc.


Lody bananowo — kokosowe
 Składniki

2 zamrożone banany
2 łyżki masła orzechowego domowej roboty przepis tutaj
garść orzechów
dwu centymetrowy kawałek kokosa albo 2 łyżki wirków kokosowych

Przygotowanie

Banany pokroić na plasterki i wcześniej zamrozić. Wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę, po czym dodać masło orzechowe, orzechy i kawałek kokosa, wszystko zblendować. Trzeba się śpieszyć, aby banan się nie rozmroził, żeby lody miały gęsta konsystencję.




Printfriendly