Lato zbliża się ku końcowi, ale na lody
jeszcze nie jest za późno zwłaszcza zrobione te własnoręcznie.
Przygotowałam trzy całkowicie różne propozycję zdrowych lodów z
wykorzystaniem kokosa. Wszystkie robi się błyskawicznie, są pyszne
i zdrowe bez tłustej śmietany i sztucznych dodatków. Są lody z
mrożonego banana, z wykorzystaniem gotowanego ryżu oraz typowo
sorbetowe z mango. Osobiście najbardziej smakują mi te z bananem i
orzechami są rewelacyjne.
Lody z mango
i mleka kokosowego
Składniki
1 dojrzałe mango
sok z 1 limonki
200 ml mleka koksowego
Przygotowanie
Mango obrać ze skórki, obkroić miąższ od pestki, włożyć go do blendera. Dodać sok z limonki i mleko kokosowe. Miksować przez około minutę na wysokich obrotach aż otrzymamy gładką konsystencję, przelać do foremek i zamrozić.
Lody borówkowo — kokosowe
Składniki
2/3 szklanki ryżu
1,5 szklanki mleka kokosowego
1 łyżka oleju kokosowego
garść borówek amerykańskich
2 łyżeczka cukru brzozowego
Przygotowanie
Ryż ugotować i odcedzić. Bo blendera wrzucić ugotowany ryż, mleko, olej kokosowy i cukier wszystko zblendować na gładką masę. Przełożyć do pojemniczków przekładając borówkami i wstawić do zamrażarki na minimum 3 godziny a najlepiej na całą noc.
Lody bananowo — kokosowe
Składniki
garść
orzechów
dwu centymetrowy kawałek kokosa albo 2 łyżki wirków kokosowych
dwu centymetrowy kawałek kokosa albo 2 łyżki wirków kokosowych
Przygotowanie
Banany pokroić na plasterki i wcześniej zamrozić. Wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę, po czym dodać masło orzechowe, orzechy i kawałek kokosa, wszystko zblendować. Trzeba się śpieszyć, aby banan się nie rozmroził, żeby lody miały gęsta konsystencję.