Uwielbiam czekoladowe trufle ze śliwką, niestety są one bardzo kaloryczne i niezdrowe, ale to wcale nie oznacza, że mamy całkowicie rezygnować ze słodyczy, możemy zrobić o połowę mniej kaloryczne w domu.
Dlatego dziś opiszę wam jak samemu zrobić takie trufle, które będą zdrowe i dobrze przyswajalne przez organizm. Są idealne po treningu albo, gdy po prostu mamy ochotę na coś słodkiego.
Dlatego dziś opiszę wam jak samemu zrobić takie trufle, które będą zdrowe i dobrze przyswajalne przez organizm. Są idealne po treningu albo, gdy po prostu mamy ochotę na coś słodkiego.
Potrzebne nam będzie:
12 suszonych śliwek
2 łyżki pasty tahin albo z czarnego sezamu
2 łyżki syropu daktylowego
1 łyżeczka nasion chia lub babki płesznik wymieszane w 50 ml gorącej wody (nasiona skleją masę)
2-3 łyżki ciemnego kakao ja użyłam firmy decomorreno
25 g gorzkiej czekolady 70 procentowej
1 łyżka masła klarowanego
W rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą. Pozostałe składniki mieszamy ze sobą
by powstała zwarta masa do obtoczenia śliwki, jeśli masa jest zbyt rzadka,
dodaj więcej kakao. Taką masą obtaczamy po kolei każdą śliwkę a później w
rozpuszczonej czekoladzie. Układamy na talerzu i wkładamy na noc do lodówki.