Masło klarowane jest bardzo zdrowe. Właściwie przyrządzone jest lekko strawne i wzmacnia organy trawienne, a właściwości lecznicze czynią go ewenementem wśród tłuszczów nasyconych. Ghee w kuchni hinduskiej (ajurwedyjskiej) jest stosowany jako środek odmładzający, przywraca potencję i aktywność seksualną, usprawnia proces gojenia się ran oraz zwiększa koncentrację.
Dzięki zastosowaniu masła klarowanego potrawy lepiej smakują i są lepiej przyswajalne. Wydobywa z potraw smak, a podczas duszenia zostają cenne witaminy zawarte w pożywieniu.
Zastosowanie ghee jest ogromne można na nim:
piec
dusić
dodawać do zup
smarować nim kanapki
używać jako dodatek do potraw.
piec
dusić
dodawać do zup
smarować nim kanapki
używać jako dodatek do potraw.
Masło dobrej jakości wyjąć z papierka i włożyć do garnka, zalać ciepłą zagotowaną wodą i gotować przez godzinę. Gdy przestygnie włożyć do lodówki. Kiedy masło zastygnie odlać wodę najlepiej przełożyć na sitko i włożyć z powrotem do lodówki na godzinę, aby cała woda spokojnie odkopała. Wyciągnąć z lodówki włożyć do czystego garnka i rozpuścić, po czym przelać przez gazę albo gęste sitko do sparzonego wcześniej słoika. W ten sposób oczyszcza się masło ze wszystkich szkodliwych domieszek dodawanych w trakcie jego produkcji. Można go bardzo długo przechowywać ma długi termin ważności.
WŁAŚCIWOŚCI:
- Łatwiej się je trawi niż inne tłuszcze.
- Działa przeciwzapalnie.
- Wspomaga system immunologiczny.
- Lekarze ajurwedyjscy (hindusi) używają do wszystkiego – od odmładzania skóry po regulowanie gospodarki hormonalnej.
- Wspomaga trawienie i przyspiesza metabolizm.
- Równoważy nadmiar kwasów żołądkowych, a przez to odtwarza śluz na ścianach żołądka.
- Wspomaga przyswajanie witamin A,D,E,K rozpuszczalnych w tłuszczach
- Zwiększa elastyczność tkanki łącznej.
- Również jak aloes, ghee pomaga w gojeniu się ran zarówno po oparzeniach, jak i innych, jeśli zostanie nałożone szybko, na uszkodzony obszar skóry.
- Ghee poprawia uczenie się, zapamiętywanie.
- Posiada właściwości lecznicze przy chorobie wrzodowej, przy zaparciach, chorobach skóry i oczu.
- Ma właściwości wygładzające skórę.
- Jest bogate w antyoksydanty.
- Masło klarowane (ghee) obniża też poziom cholesterolu.
- Ma właściwości antywirusowe.