Moje zielone pesto to wariacja na temat sosu z bazylii i orzeszków piniowych. Głównym składnikiem jest u mnie szpinak, dodaje zioła, które akurat mam pod ręką. Bazylię można spokojnie zastąpić natką pietruszki. Danie jest aromatyczne i bardzo kolorowe.
Składniki
ok. 150 g spaghetti
dowolna ryba wędzona na ciepło może być dorsz lub łosoś
garść pomidorków koktajlowych.
Składniki potrzebne do przygotowania mojego zielonego pesto
szklanka szpinaku świeżego lub mrożonego
garść świeżej bazylii
łyżka oliwy extra vergine
4 łyżki orzechów włoskich lub pinii (zrumienionych na patelni)
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
50 ml wody z gotującego się makaronu (opcjonalnie jeśli sos będzie za gęsty)
ok. 150 g spaghetti
dowolna ryba wędzona na ciepło może być dorsz lub łosoś
garść pomidorków koktajlowych.
Składniki potrzebne do przygotowania mojego zielonego pesto
szklanka szpinaku świeżego lub mrożonego
garść świeżej bazylii
łyżka oliwy extra vergine
4 łyżki orzechów włoskich lub pinii (zrumienionych na patelni)
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
50 ml wody z gotującego się makaronu (opcjonalnie jeśli sos będzie za gęsty)
Przygotowanie
W blenderze zmiksować wszystkie składniki zielonego pesto na jednolitą pastę. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z 1 łyżką oliwy. Na patelni zrumienić makaron, dodać pesto, wymieszać i chwilkę razem podgrzać, jeśli pesto jest za gęste dodać wodę z gotującego się makaronu. Podawać z rybą i przekrojonymi na pół pomidorkami.
W blenderze zmiksować wszystkie składniki zielonego pesto na jednolitą pastę. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z 1 łyżką oliwy. Na patelni zrumienić makaron, dodać pesto, wymieszać i chwilkę razem podgrzać, jeśli pesto jest za gęste dodać wodę z gotującego się makaronu. Podawać z rybą i przekrojonymi na pół pomidorkami.