Na początek jesieni kilka pysznych koktajli




http://www.monikabregula.pl/2015/10/na-poczatek-jesieni-kilka-pysznych.html

 
Jesień już się zaczęła, co oznacza, że w naszej diecie nie powinno zabraknąć witamin i mikroelementów, by przygotować organizm do nadejścia zimy. Jesień to pora, gdzie dzień szybciej się kończy, brakuje nam energii, szybko się meczymy. Zdrowe napoje doładują nasz organizm i pozwolą w pyszny sposób przetrwać ten ciężki okres.


Koktajl z ogórkiem i ananasem
 
Składniki
połówka średniego ananasa
1 gruntowy ogórek
sok z jednej pomarańczy
pół pęczku natki pietruszki

Wycisnąć sok z pomarańczy wlać do kielicha stojącego blendera. Ananasa obkroić ze skóry, wyciąć twardy środek, miąższ oczyścić z wszelkich twardszych, ciemniejszych plamek wrzucić do blendera razem z obranym ogórkiem i pietruszką. Wszystko miksować przez około minutę.
 



Koktajl z dodatkiem jagód goji
 
Składniki
 
połówka średniego ananasa
1 kiwi
1 bardzo dojrzała brzoskwinia
garść jagód goji
pół szklanki wody
 
Ananasa obkroić ze skóry, wyciąć twardy środek, miąższ oczyścić z wszelkich twardszych, ciemniejszych plamek. Włożyć do kielicha stojącego blendera, dodać obrane i pokrojone kiwi, brzoskwinię wrzucić jagody goji. Opcjonalnie wlać  szklankę wody koktajl nie będzie tak bardzo gęsty. Wszystko miksować przez około minutę.



 Koktajl z borówką amerykańską

Składniki
 
szklanka borówek amerykańskich
szklanka mleka kokosowego

Zblendować za pomocą blendera przez 1 minutę, aż do uzyskania gładkiego napoju.



 
,,Błękitny skarb”, czyli borówka amerykańska jest bogata zwłaszcza w mikro- i makroelementy, a w szczególności w wapń fosfor i potas. Owoce borówki amerykańskiej mają najwyższą aktywność antyoksydacyjną spośród wszystkich owoców, czyli najmocniej przeciwdziałają powstawaniu raka.