czwartek, 15 października 2015

Łosoś pieczony z ryżem i warzywami

http://www.monikabregula.pl/2015/10/osos-pieczony-z-ryzem-i-warzywami.html


Łosoś pieczony z ryżem i warzywami to danie lekkie i smaczne, może być serwowane na obiad, jak i na kolację. Fajne się sprawdzi na imprezie, można wcześniej przygotować i gdy przybędą goście wstawić do piekarnika, efekt murowany. Każdy dostaje swoją paczuszkę na talerz i ma w niej wszystkie składniki dania: rybę, ryż i warzywa.


składniki

100 g (1 woreczek) brązowego ryżu
2 łyżki sosu sojowego
1 filet z łososia
1 łyżeczka suszonego tymianku
oliwa extra vergine
4 łyżki sosu pomidorowo — paprykowego
pół małej cukinii
pół pomidora
pół małego bakłażanu
pół papryki
świeża bazylia lub oregano

składniki do sosu pomidorowo – paprykowego


1/2 puszki krojonych pomidorów (jedne z najlepszych są firmy king's crown kupuję je w aldi)
1 mała papryka
1 łyżka oliwy z oliwek
suszone oregano
sól, pieprz, cukier

Sos pomidorowo – paprykowego

Paprykę pokroić w kostkę wrzucić do garnka i zagotować z pomidorami doprawić solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.

Według instrukcji na opakowaniu ugotować ryż. Odcedzić, wysypać do garnka, wymieszać z sosem sojowym.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wyciąć większy kawałek papieru do pieczenia. Na jednej połowie arkusza położyć ryż (ja nakładam połowę woreczka, ale to zależy od apetytu) nałożyć na niego dwie łyżki sosu, na wierzchu ułożyć kawałek ryby doprawionej solą, pieprzem, tymiankiem i wysmarowanej oliwą. Wierzch posmarować sosem.
Przykryć plasterkami warzyw, cukinię można ładnie pociąć obieraczką do warzyw. Doprawić warzywa solą, pieprzem, posypać świeżymi ziołami i skropić oliwą. Zawinąć paczuszki, ułożyć na dużej blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut.








Printfriendly