czwartek, 12 listopada 2015

Dwie propozycje sałatek na obiad i na deser

http://www.monikabregula.pl/2015/11/dwie-propozycje-saatek-na-obiad-i-na.html

Dziś mam dla was propozycje dwóch sałatek. Sałatka z rybą króluje u mnie dość często na obiad. Na zdjęciu z wędzonym dorszem, ale równie dobrze smakuje z wędzonym łososiem, który jest tłustszą rybą i dzięki temu bardziej syci. Druga propozycja sałatki jest słodziutka z gruszką, granatem, sytym awokado i winegretem z syropu daktylowego.


Sałatka z awokado i gruszką


Składniki

1 gruszka
1 awokado
garść roszpunki
1 granat
mięta do dekoracji

Winegret

2 łyżki syropu daktylowego
2 łyżki soku z limonki

Przygotowanie

Na półmisek wyłożyć sałatę, pokrojoną gruszkę, obrane, pokrojone awokado i granat. Skropić sokiem z limonki i syropu daktylowego. Udekorować miętą. 

 Sałatka z wędzoną rybą

 Składniki

1 wędzona na gorąco ryba np. dorsz lub łosoś
8 pomidorków koktajlowych
ćwiartka sałaty lodowej
2 łyżki kukurydzy konserwowej
2 łyżki fasoli czerwonej konserwowej
5 zielonych oliwek
pół małej cebuli czerwonej

Winegret

1 łyżeczka musztardy
1 łyżka miodu lub syropu klonowego
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
szczypta suszonego oregano, lub ziół prowansalskich

 Przygotowanie

 Sałatę podrzeć na kawałki, rozłożyć na talerzu, pomidorki przekroić na pół, cebulę pokroić w piórka. Wszystkie składniki rozłożyć na sałacie polać winegretem na koniec położyć rybę.

 

 

Printfriendly