Dziś mam dla was propozycje dwóch sałatek. Sałatka z rybą króluje u mnie dość często na obiad. Na zdjęciu z wędzonym dorszem, ale równie dobrze smakuje z wędzonym łososiem, który jest tłustszą rybą i dzięki temu bardziej syci. Druga propozycja sałatki jest słodziutka z gruszką, granatem, sytym awokado i winegretem z syropu daktylowego.
Sałatka z awokado i gruszką
Składniki
1 gruszka
1 awokado
garść roszpunki
1 granat
mięta do dekoracji
Winegret
2 łyżki syropu daktylowego
2 łyżki soku z limonki
Przygotowanie
Na półmisek wyłożyć sałatę, pokrojoną gruszkę, obrane, pokrojone awokado i granat. Skropić sokiem z limonki i syropu daktylowego. Udekorować miętą.
Sałatka z wędzoną
rybą
Składniki
1 wędzona na gorąco ryba np. dorsz lub łosoś
8 pomidorków koktajlowych
ćwiartka sałaty lodowej
2 łyżki kukurydzy konserwowej
2 łyżki fasoli czerwonej konserwowej
5 zielonych oliwek
pół małej cebuli czerwonej
Winegret
1 wędzona na gorąco ryba np. dorsz lub łosoś
8 pomidorków koktajlowych
ćwiartka sałaty lodowej
2 łyżki kukurydzy konserwowej
2 łyżki fasoli czerwonej konserwowej
5 zielonych oliwek
pół małej cebuli czerwonej
Winegret
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka miodu lub syropu klonowego
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
szczypta suszonego oregano, lub ziół prowansalskich
Przygotowanie
Sałatę
podrzeć na kawałki, rozłożyć na talerzu, pomidorki przekroić na
pół, cebulę pokroić w piórka. Wszystkie składniki rozłożyć
na sałacie polać winegretem na koniec położyć rybę.