Makaron z sosem z awokado to propozycja szybka i łatwa do przyrządzenia. Można go podawać na zimno, jak i na ciepło. Dzięki kremowej konsystencji awokado idealne sprawdza się, jako główny składnik sosu.
Składniki
2 porcje
około 140 g makaronu (np. spaghetti)
1 awokado
1/3 ząbka czosnku
1 łyżka oliwy extra vergine
szczypta zielonej papryczki chili
pęczek bazylii
połówka sera pleśniowego np. camembert
125g łososia wędzonego na ciepło
2 porcje
około 140 g makaronu (np. spaghetti)
1 awokado
1/3 ząbka czosnku
1 łyżka oliwy extra vergine
szczypta zielonej papryczki chili
pęczek bazylii
połówka sera pleśniowego np. camembert
125g łososia wędzonego na ciepło
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Miksujemy obrane i pokrojone awokado, czosnek, papryczkę, listki bazylii oraz oliwę extra vergine, doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron odcedzamy i wkładamy z powrotem do garnka dodajemy sos z awokado i mieszamy. Dodajemy pokrojony ser i pokrojonego łososia delikatnie mieszamy.