piątek, 6 listopada 2015

Migdałowe trufle


http://www.monikabregula.pl/2015/11/migdaowe-trufle.html

Migdałowe trufle to słodka i przepyszna przekąska, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Robi się je błyskawiczne i są od razu gotowe do zjedzenia, zresztą są tak dobre, że wątpię, że ktoś będzie je wkładał do lodówki. Moja wersja na te trufle jest też bardzo zdrowa i pożywana. Zamiast wiórek kokosowych możemy obtoczyć je w posiekanych migdałach albo w gorzkim kakao.

Składniki

100 g mąki migdałowej (można zakupić albo samemu zmiksować migdały w blenderze albo młynku do kawy na konsystencje mąki)

3 łyżki syropu daktylowego

2 łyżki masła klarowanego przepis tutaj

wiórki koksowe do obtoczenia

Przygotowanie

Do pojemnika wsypujemy mąkę migdałową, dodajemy syrop i masło. Mieszamy ręką, ugniatamy i mocno dociskając, robimy kuleczki. Obtaczamy w dowolnym składniku np. wiórkach kokosowych, posiekanych migdałach, orzechach czy gorzkim kakao dla przełamania słodkości. Przechowujemy w lodówce.



Printfriendly