Migdałowe trufle to słodka i przepyszna przekąska, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Robi się je błyskawiczne i są od razu gotowe do zjedzenia, zresztą są tak dobre, że wątpię, że ktoś będzie je wkładał do lodówki. Moja wersja na te trufle jest też bardzo zdrowa i pożywana. Zamiast wiórek kokosowych możemy obtoczyć je w posiekanych migdałach albo w gorzkim kakao.
Składniki
100 g mąki migdałowej (można zakupić albo samemu zmiksować migdały w blenderze albo młynku do kawy na konsystencje mąki)
3 łyżki syropu daktylowego
2 łyżki masła klarowanego przepis tutaj
wiórki koksowe do obtoczenia
Przygotowanie
Do pojemnika wsypujemy mąkę migdałową, dodajemy syrop i masło. Mieszamy ręką, ugniatamy i mocno dociskając, robimy kuleczki. Obtaczamy w dowolnym składniku np. wiórkach kokosowych, posiekanych migdałach, orzechach czy gorzkim kakao dla przełamania słodkości. Przechowujemy w lodówce.