Polędwiczki z indyka w orzechach na purée z batatów

http://www.monikabregula.pl/2015/11/poledwiczki-z-indyka-w-orzechach-na.html

Ostatnio do wszystkiego dodaję różne orzech albo jem je po prostu garściami. Ostatnio zrobiłam z nich panierkę do polędwiczek z indyka. Purée z batatów jest słodko — ostre, dzięki czemu dobrze pasuje do polędwiczek. Całość bardzo dobrze się komponuje jest pyszna i bardzo syta.


Składniki

250 g polędwiczek z indyka
100 orzechów brazylijskich
1 jajko
masło klarowane do smażenia

2 średnie bataty
1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz

pół sałaty lodowej
garść pomidorków koktajlowych

winegret

1 łyżka soku z cytryny lub 2 łyżeczki octu winnego
4 łyżki oliwy extra vergine
szczypta soli morskiej
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)

Przygotowanie

Orzechy mielimy w młynku do kawy lub blenderze i wysypujemy na talerz. Na osobnym talerzu roztrzepujemy jajko. 
Bataty obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. 
Z polędwiczek usuwamy wszelkie błonki, kroimy na cienkie kotlety, delikatnie rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy z każdej strony. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w orzechach, smażymy na obu stronach na złoty kolor. 
Gdy bataty będą miękkie, odlewamy wodę, dodajemy masło, paprykę i tłuczemy na purée. 
Sałatę lodową kroimy na małe kawałki, pomidorki wystarczy przekroić na pół, składniki na winegret mieszamy razem, polewamy sałatę i pomidorki.