Ostatnio do wszystkiego dodaję różne
orzech albo jem je po prostu garściami. Ostatnio zrobiłam z nich panierkę do polędwiczek z
indyka. Purée z batatów jest słodko — ostre, dzięki czemu
dobrze pasuje do polędwiczek. Całość bardzo dobrze się komponuje jest pyszna i bardzo syta.
Składniki
250 g polędwiczek z
indyka
100 orzechów brazylijskich
1 jajko
masło klarowane do smażenia
100 orzechów brazylijskich
1 jajko
masło klarowane do smażenia
2 średnie bataty
1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz
pół sałaty lodowej
garść pomidorków koktajlowych
winegret
1 łyżka soku z cytryny lub 2 łyżeczki octu winnego
4 łyżki oliwy extra vergine
szczypta soli morskiej
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
Przygotowanie
Orzechy mielimy w młynku do kawy lub blenderze i wysypujemy na talerz. Na osobnym talerzu roztrzepujemy jajko.
Bataty obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości
w osolonej wodzie.
Z polędwiczek usuwamy wszelkie błonki, kroimy na
cienkie kotlety, delikatnie rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy
z każdej strony. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, obtaczamy
najpierw w jajku, a następnie w orzechach, smażymy na obu stronach
na złoty kolor.
Gdy bataty będą miękkie, odlewamy wodę, dodajemy
masło, paprykę i tłuczemy na purée.
Sałatę lodową kroimy na
małe kawałki, pomidorki wystarczy przekroić na pół, składniki
na winegret mieszamy razem, polewamy sałatę i pomidorki.