niedziela, 20 grudnia 2015

Tagliatelle z sosem pomidorowym i krewetkami

http://www.monikabregula.pl/2015/12/tagliatelle-z-sosem-pomidorowym-i.html

Czy jest coś lepszego niż krewetki? Są sycące i lekko strawne poza tym wyśmienicie smakują. Z sosem pomidorowym są rewelacyjne i przepyszne.

http://www.monikabregula.pl/2015/12/tagliatelle-z-sosem-pomidorowym-i.html


Składniki
2 porcje
140 g makaronu
20 krewetek królewskich
łyżka masła
1 łyżka oliwy extra vergine

sos pomidorowy

1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym
1 łyżka oliwy z oliwek
ząbek czosnku
suszone oregano
sól, pieprz, cukier

Przygotowanie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Mrożone krewetki rozmrażamy (w zimnej wodzie), następnie obieramy z pancerzy, pozostawiając ogonki. Nacinamy pośrodku wypukły grzbiet krewetki, usuwamy jelita (ciemna nitka ciągnąca się wzdłuż tułowia). Oczyszczone krewetki myjemy i osuszamy na papierowych ręcznikach.

Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą, smażymy krewetki z każdej strony około półtorej minuty.

Sos: Wszystkie składniki zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i redukujemy przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Makaron łączymy z sosem, na wierz, kładziemy krewetki.




Printfriendly