Czy jest coś lepszego niż krewetki? Są sycące i lekko strawne poza tym wyśmienicie smakują. Z sosem pomidorowym są rewelacyjne i przepyszne.
Składniki
2 porcje
2 porcje
140 g makaronu
20 krewetek królewskich
łyżka masła
1 łyżka oliwy extra vergine
łyżka masła
1 łyżka oliwy extra vergine
sos pomidorowy
1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym
1 łyżka oliwy z oliwek
ząbek czosnku
suszone oregano
sól, pieprz, cukier
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Mrożone krewetki rozmrażamy (w zimnej wodzie), następnie obieramy z pancerzy, pozostawiając ogonki. Nacinamy pośrodku wypukły grzbiet krewetki, usuwamy jelita (ciemna nitka ciągnąca się wzdłuż tułowia). Oczyszczone krewetki myjemy i osuszamy na papierowych ręcznikach.
Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą, smażymy krewetki z każdej strony około półtorej minuty.
Sos: Wszystkie składniki zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i redukujemy przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Makaron łączymy z sosem, na wierz, kładziemy krewetki.