Ciasteczka z orzechami nerkowca są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu przy czym rewelacyjnie smakują. Są dobrą alternatywą do kupnych słodyczy, gdy
mamy ochotę na coś słodkiego.
Składniki
3/4 szklanki mielonych migdałów
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
200 g orzechów nerkowca
125 masła lub oleju kokosowego
3 łyżki miodu
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
200 g orzechów nerkowca
125 masła lub oleju kokosowego
3 łyżki miodu
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni C. Do miski wsypujemy mielone migdały, mąkę ryżową oraz sodę oczyszczoną wszystko mieszamy. Nerkowce drobno siekamy i dodajemy do miski.
W rondelku roztapiamy masło z miodem oraz z 1 łyżką wody. Wlewamy do miski z sypkimi składnikami i dokładnie mieszamy.
Czekamy 15 minut, aż masło z miodem trochę stężeją, łatwiej będzie
formować ciasteczka. Lepimy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
Podczas wyjmowania z piekarnika ciastka mają
być miękkie, będą sztywniały podczas studzenia.