poniedziałek, 25 stycznia 2016

Zupa orientalna z krewetkami i mleczkiem kokosowym



http://www.monikabregula.pl/2016/01/zupa-orientalna-z-krewetkami-i.html

Kolejny przepis na zupę, bo gdy na dworze zimno i brzydko nie ma nic lepszego niż orientalna zupa z krewetami i łososiem w stylu tajski. Ubóstwiam tę potrawę, jest lekka, jednocześnie zdrowa i pyszna, a o tej porze roku — dzięki pikantnym dodatkom — przyjemnie rozgrzewająca.



Składniki


1 litr rosołu
2 centymetrowy kawałek imbiru
3 plasterki papryczki chili lub szczypta suszonego
1 łyżka sosu sojowego
100 g filetu z łososia
10 krewetek
1 łyżka oleju sezamowego
2 gałązki szczypiorku
2 łyżki trawy cytrynowej
100 ml mleczka kokosowego
szczypta suszonej kolendry
makaron (np. ryżowy, chiński)

Marynata

dwie łyżki drobno startego imbiru
dwa ząbki czosnku
mały kawałek papryczki chili

Przygotowanie


Krewetki rozmrozić, osuszyć, usunąć ogonki. Naciąć pośrodku wypukły grzbiet krewetki, usunąć jelita (ciemna nitka ciągnąca się wzdłuż tułowia). Oczyszczone krewetki umyć i osuszyć na papierowych ręcznikach. Łososia oczyścić ze skóry i ości, pokroić na 1,5 cm kawałki. Krewetki i łososia włożyć do miseczki, doprawić solą, dodać drobno posiekany czosnek, starty imbir, pokrojoną w małą kosteczkę chili (w ilości do smaku) oraz olej, wszystko wymieszać i odstawić.

Do rosołu dodać imbir, trawę cytrynową, sos sojowy, papryczkę chili i mleczko kokosowe doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, gotować na małym ogniu przez piętnaście minut.

Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić na sitku i przepłukać wodą.

Rozgrzać patelnię, włożyć krewetki i łososia razem z marynatą i smażyć przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Na talerz włożyć makaron, krewetki i łososia z patelni i zalać gorącym bulionem, posypać posiekanym szczypiorkiem.





Printfriendly