Zupa z łososiem i grzybami Mun jest rozgrzewająca i bardzo prosta w przygotowaniu. Łosoś dzięki marynacie i poleżeniu w gorącej wodzie, a nie gotowaniu jest delikatny i rozpływa się w ustach.
Składniki
1 litr rosołu
2 cm kawałek imbiru
3 plasterki papryczki chili lub szczypta suszonego
1 łyżka sosu sojowego
200 g filetu z łososia
1 łyżka oleju sezamowego
2 małe limonki
ok. 150 g grzybków Mun
8-10 różyczek brokuła
2 gałązki szczypiorku
2 łyżki trawy cytrynowej
makaron (np. ryżowy, chiński)
Przygotowanie
Namoczyć grzybki Mun w gorącej wodzie przez 10 min.
Do rosołu dodać imbir, trawę cytrynową, sos sojowy, papryczkę chili i uprzednio namoczone grzybki Mun, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, gotować na małym ogniu przez piętnaście minut.
Odciąć skórę z łososia, opłukać, pokroić na ok. 2 cm kawałki. Włożyć do głębokiego talerza, skropić olejem sezamowym i sokiem z limonki, wymieszać, odłożyć do zamarynowania.
Do zupy wrzucić różyczki brokuła i gotować przez ok. 3 minuty.
Zupę odstawić z ognia, włożyć do niej kawałki łososia z sokiem z limonki i zostawić zupę pod przykryciem na ok. 3 minuty.
Otworzyć, dodać posiekany szczypiorek i ulubiony makaron, podawać.