Krewetki ze spaghetti z marchwią i cukinią

http://www.monikabregula.pl/2016/02/krewetki-ze-spaghetti-z-marchwia-i.html

Krewetki można przygotowywać ma milion sposobów i nigdy się nie nudzą. Dziś  trzema różnymi typami spaghetti, zwykłe makaronowe z marchwi i cukinii, które przygotowujemy za pomocą specjalnej obieraczki julienne do kupienia np. w jysku za parę złotych.

 


Składniki

8-10 dużych krewetek
około 140 g makaronu (np. spaghetti)
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz
2 łyżki oliwy extra vergine
1 mała cukinia
1 duża marchew
6 łyżek białego wina
6 łyżek śmietany lub mleczka kokosowego

Przygotowanie

Zagotować osoloną wodę na makaron. Ugotować go al dente, odcedzić zachowując trochę wody z makaronu.
Mrożone krewetki rozmrozić (w zimnej wodzie), następnie obierać z pancerzy, pozostawiając ogonki. Naciąć pośrodku wypukły grzbiet krewetki, usunąć jelita (ciemna nitka ciągnąca się wzdłuż tułowia). Oczyszczone krewetki umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
Z nieobranej cukinii oraz z obranej marchwi zrobić spaghetti specjalną obieraczką do julienne (środkowej części cukinii z nasionami nie wykorzystywać).
Na patelni roztopić łyżkę oliwy, włożyć krewetki i obsmażyć z każdej strony po około 1 i 1/2 minuty. Włożyć cukinię, marchew i podsmażyć wszystko jeszcze ok. 1/2 minuty. 
Wlać wino i odparować na większym ogniu. Wlać śmietanę, dodać makaron oraz kilka łyżek wody z makaronu. Wymieszać i zagotować. 
Odstawić z ognia, gdy sos będzie gęsty.