Fajną propozycją na porządne śniadanie są naleśniki z mąki
ryżowej z sosem truskawkowym. Cienkie, pachnące naleśniki w zdrowej
odsłonie, bez pszennej mąki, z przepysznym sosem truskawkowym dadzą
nam energii i kopa, by dobrze rozpocząć dzień. Naleśniki można
spokojnie podawać w wersji na słono np. z szynką, rukolą i
pomidorkami.
Składniki
szklanka mąki ryżowej
pół szklanki mleka roślinnego np. orzechowego, kokosowego
pół szklanki wody
dwa jajka
łyżka masła klarowanego lub oleju koksowego
0,5 kg mrożonych truskawek
opcjonalnie łyżeczka cukru, stewii lub miodu
Przygotowanie
Sos truskawkowy
Truskawki wkładamy do rondelka z odrobiną wody. Gotujemy, aż większość truskawek się rozpadnie i powstanie truskawkowy sos, mieszamy od czasu do czasu, trwa to około 10 -15 minut.
Można dodać łyżeczkę cukru lub jego zamiennika, ale
przed posłodzeniom najlepiej spróbować sos, bo nieraz truskawki
same w sobie są bardzo słodkie i nie ma potrzeby ich
dosładzać.
Naleśniki
Oddzielamy żółtak od białek. Do miski wlewamy wodę i mleko, dodajemy żółtka. Za pomocą miksera mieszamy, dodając stopniowo mąkę do uzyskania gładkiej masy.
W osobnej misce, najlepiej szklanej, ubijamy białka. Dodajemy
białka do masy i bardzo powoli na najmniejszych obrotach mieszamy,
aż składniki się połączą.
Na patelni rozpuszczamy masło,
wlewamy do naszej masy.
Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy
odrobinę mleka. Odstawiamy masę pod przykryciem na pół godziny,
by odpoczęła.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewracamy na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewracamy na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.
Upieczone naleśniki powlewamy sosem.