Batoniki zawierają mnóstwo uzupełniających się składników. Są pyszne i proste w wykonaniu. Idealne na drugie zdrowe śniadanie lub jako przekąska.
Składniki
100 g mieszanki orzechów - włoskie, pekany,
nerkowce, laskowe
50 g mieszanki nasion - chia, mak,
słonecznik, sezam, siemię lniane, dynia
50 g suszonych owoców np. morele,
figi, żurawina, daktyle,
1 czubata łyżeczka mielonego imbiru
pół łyżeczki mielonej kurkumy
1 pomarańcza
2 dojrzałe banany
1 łyżka miodu
175 g płatków owsianych
10 g otrębów
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 190 C. W
malakserze miksujemy pulsacyjnie orzechy, suszone owoce, przyprawy i
drobno startą skórkę pomarańczową, przesypujemy do miski.
Pomarańcze obieramy i kroimy na fileciki, banana obieramy i wkładamy
razem z pomarańczą do malaksera. Miksujemy na miazgę. Przelewamy
do dzbanka z podziałką, wlewamy miód i tyle wody by otrzymać
łącznie 500 ml płynu. Przelewamy do garnka ustawianego na średnim
ogniu, doprowadzamy do wrzenia po czym wsypujemy płatki, otręby i
zmielone orzechy z owocami wszystko mieszamy. Mieszamy i ugniatamy na
ogniu ok 5 minut, aż płatki zaczną oddawać skrobię i masa stanie
się kleista.
Masę przekładamy do kwadratowej
nieprzywierającej formy lub wyłożonej papierem do pieczenia o boku
25 cm. Rozprowadzamy ją równomiernie i lekko nacinamy, zarysowując
12 batonów. Pieczemy na dolnej półce piekarnika 40 – 45 minut.
Batony przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce do trzech dni.