Batony proteinowe według Jamiego Olivera

http://www.monikabregula.pl/2016/03/batony-proteinowe-wedug-jamiego-olivera.html

Batoniki zawierają mnóstwo uzupełniających się składników. Są pyszne i proste w wykonaniu. Idealne na drugie zdrowe śniadanie lub jako przekąska.

Składniki 
100 g mieszanki orzechów - włoskie, pekany, nerkowce, laskowe
50 g mieszanki nasion - chia, mak, słonecznik, sezam, siemię lniane, dynia
50 g suszonych owoców np. morele, figi, żurawina, daktyle,
1 czubata łyżeczka mielonego imbiru
pół łyżeczki mielonej kurkumy
1 pomarańcza
2 dojrzałe banany
1 łyżka miodu
175 g płatków owsianych
10 g otrębów


Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 190 C. W malakserze miksujemy pulsacyjnie orzechy, suszone owoce, przyprawy i drobno startą skórkę pomarańczową, przesypujemy do miski. Pomarańcze obieramy i kroimy na fileciki, banana obieramy i wkładamy razem z pomarańczą do malaksera. Miksujemy na miazgę. Przelewamy do dzbanka z podziałką, wlewamy miód i tyle wody by otrzymać łącznie 500 ml płynu. Przelewamy do garnka ustawianego na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia po czym wsypujemy płatki, otręby i zmielone orzechy z owocami wszystko mieszamy. Mieszamy i ugniatamy na ogniu ok 5 minut, aż płatki zaczną oddawać skrobię i masa stanie się kleista.
Masę przekładamy do kwadratowej nieprzywierającej formy lub wyłożonej papierem do pieczenia o boku 25 cm. Rozprowadzamy ją równomiernie i lekko nacinamy, zarysowując 12 batonów. Pieczemy na dolnej półce piekarnika 40 – 45 minut. Batony przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce do trzech dni.