czwartek, 24 marca 2016

RZEŻUCHA — źródło witamin, zwiastun wiosny i Świąt

http://www.monikabregula.pl/2016/03/rzezucha-zrodo-witamin-zwiastun-wiosny.html

Ze świętami Wielkanocnymi najbardziej kojarzy mi się rzeżucha. Sadziło się ją w każdym domu i zjadało w czasie świąt. Roślina ta zasługuje na sadzenie w naszych domach przez cały rok, zwłaszcza zaś teraz w czasie przedwiośnia, kiedy ciężko o świeże witaminy. Rzeżucha jest bezcennym źródłem witamin, kiedy dopada nas wiosenne przesilenie – czujemy się słabo, kiepsko znosimy zmiany temperatur, mamy szarą cerę i matowe włosy.

Potocznie nazywana rzeżuchą, inaczej pieprzyca, pochodzi ze Wschodu. To roślina jednoroczna, w dojrzałej postaci silnie rozgałęziona, jej łodyga dochodzi do 60 cm, a kwiaty są białe i liczne. Jest najwcześniejszym warzywem. Świeże liście pieprzycy mają przyjemny, charakterystyczny cierpki smak przypominający chrzan.
Kiełki rzeżuchy, czyli forma, w której używamy jej powszechnie, zawierają sole mineralne potasu, wapnia, fosforu, jodu i żelaza. Są bogate w witaminę C, karoten, tiaminę, ryboflawinę i olejek gorczycowy.

Lecznicze walory rzeżuchy, wynikające z jej specyficznego składu, doceniała zawsze medycyna ludowa. Skiełkowaną roślinkę stosuje się jako lek na pasożyty jelit i owrzodzenia skóry, znane jest jej działanie dezynfekujące na jamę ustną oraz pobudzające trawienie i apetyt. Ponieważ rzeżucha zawiera witaminę K, żelazo i kwas foliowy, zaleca się ją kobietom w ciąży, a sok z liści podaje się przy niedokrwistości. Dzięki lepidynie pieprzyca działa przeciwgorączkowo. Rzeżuchę powinni jeść rekonwalescenci i osoby wycieńczone.




Kiełki na urodę

Swój ostry smak rzeżucha zawdzięcza obecności glikozydu izosiarkocyjanowego, czyli w skrócie mówiąc — siarki. Pierwiastek ten znany jest z tego, że wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu. Poprzez krew pobudza skórę i cebulki włosowe do energicznej produkcji. Tak samo działa sok z rzeżuchy wcierany we włosy. Warto wiedzieć, że Francuzki podobno zmywają piegi i “starcze" plamy pigmentowe sokiem z rzeżuchy, który ma silne działanie wybielające.
Rzeżucha oczyszcza krew, dlatego uważa się, że może leczyć trądzik, łojotok, a także inne dolegliwości dermatologiczne.

Sadzenie

Rzeżucha potrzebuje ok. tygodnia do 10 dni, by wyrosnąć. Nasionka można posadzić w kiełkownicy, na zwilżonej wacie, ligninie lub porosty zasadzić w ziemi. Naczynie z posadzoną rośliną najlepiej ustawić w nasłonecznionym miejscu mieszkania, np. na parapecie. Codziennie od dnia posadzenia należy podlewać nasiona (najlepiej przy pomocy zraszacza).

 

Printfriendly