piątek, 29 kwietnia 2016

Makaron ze szparagami, szynką parmeńską i chrupiącymi orzechami

Makaron ze szparagami, szynką parmeńską i chrupiącymi orzechami


Sezon na szparagi w pełni. Muszę się przyznać, że jem je codziennie i wcale mi się nie nudzą! Przepisów i pomysłów na szparagi są tysiące. Dziś moja propozycja na makaron ze szparagami i orzechami, które stanowią fajny chrupiący element do dania. Szparagów nie obieramy ze smacznej zielonej skórki, robimy tylko wstążki obieraczką do warzyw.

Składniki

(2 porcje)
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej, szwarcwaldzkiej
  • około 150 g makaronu spaghetti (może być pełnoziarniste)
  • 8 zielonych szparagów
  • 2 żółtka
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka oliwy extra vergine
  • garść orzechów np. pekan lub brazylijskich
  • sól, pieprz

Makaron ze szparagami, szynką parmeńską i chrupiącymi orzechami


Przygotowanie

  • Szparagi płuczemy i odłamujemy zdrewniałe dolne części łodyg. Odcinamy główki i odkładamy je na bok, resztę łodygi obierać obieraczką do warzyw tworząc wstążki.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną na duże kawałki szynkę oraz posiekane orzechy. Smażymy przez chwilę, aż składniki delikatnienie się zrumienią, dodajemy tasiemki szparagów. Wszystko razem smażymy przez około 3 minut.
  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, na kilka minut przed końcem gotowania dodajemy główki szparagów. Odcedzamy, zachowując około 1/4 szklanki wody z makaronu.
  • Makaron wraz z wodą oraz główkami szparagów wkładamy z powrotem do gorącego garnka, dodajemy zawartość patelni i wlewamy wodę wymieszaną z żółtkami, przyprawiamy.
  • Sos powinien delikatnie zgęstnieć, w razie potrzeby możemy postawić go na malutkim ogniu i przez chwilę podgrzewać.

Makaron ze szparagami, szynką parmeńską i chrupiącymi orzechami


Printfriendly