Sezon na szparagi w pełni. Muszę się przyznać, że jem je codziennie i wcale mi się nie nudzą! Przepisów i pomysłów na szparagi są tysiące. Dziś moja propozycja na makaron ze szparagami i orzechami, które stanowią fajny chrupiący element do dania. Szparagów nie obieramy ze smacznej zielonej skórki, robimy tylko wstążki obieraczką do warzyw.
Składniki
(2 porcje)
(2 porcje)
- 6 plasterków szynki parmeńskiej, szwarcwaldzkiej
- około 150 g makaronu spaghetti (może być pełnoziarniste)
- 8 zielonych szparagów
- 2 żółtka
- 1 ząbek czosnku
- łyżka oliwy extra vergine
- garść orzechów np. pekan lub brazylijskich
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Szparagi płuczemy i odłamujemy zdrewniałe dolne części łodyg. Odcinamy główki i odkładamy je na bok, resztę łodygi obierać obieraczką do warzyw tworząc wstążki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną na duże kawałki szynkę oraz posiekane orzechy. Smażymy przez chwilę, aż składniki delikatnienie się zrumienią, dodajemy tasiemki szparagów. Wszystko razem smażymy przez około 3 minut.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, na kilka minut przed końcem gotowania dodajemy główki szparagów. Odcedzamy, zachowując około 1/4 szklanki wody z makaronu.
- Makaron wraz z wodą oraz główkami szparagów wkładamy z powrotem do gorącego garnka, dodajemy zawartość patelni i wlewamy wodę wymieszaną z żółtkami, przyprawiamy.
- Sos powinien delikatnie zgęstnieć, w razie potrzeby możemy postawić go na malutkim ogniu i przez chwilę podgrzewać.