Muffiny jajeczne to świetny sposób na zdrowe śniadanie bez pieczywa. Są proste w przygotowaniu i smakują wyśmienicie. Do tego szklanka smoothie z otrębami, a energii nam na pewno nie braknie, by dobrze rozpocząć dzień.
Jajeczne muffiny ze szparagami i cukinią
Składniki
(2-3 sztuki)
- 1 jajko
- 1/4 cukinii
- 1 łyżeczka tartego parmezanu lub innego twardego sera
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 4 końcówki ugotowanych wcześniej zielonych szparagów
- 1 mały pomidor
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Cukinię oraz ser trzemy na tarce o dużych oczkach. Pomidora obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy na dużą kostkę.
- W misce roztrzepujemy jajko, cukinię, ser, pomidora i szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem.
- Dwie trzy - kokilki smarujemy oliwą lub roztopionym masłem. Jeśli używamy silikonowych, nie trzeba ich dodatkowo smarować. Napełniamy masą, na wierzchu kładziemy szparagi, pieczemy przez 15 minut.
Smoothie z mango i pomarańczy
Składniki
- pół dojrzałego mango
- dwie pomarańcze
- dwie łyżki otrębów owsianych
- 200 ml mleka roślinnego np. owsianego lub kokosowego
Przygotowanie
- Mango myjemy, obieramy ze skórki, pomarańcze obieramy i razem z mango kroić na duże kawałki.
- Miksujemy przez dwie - trzy minuty w blenderze razem z otrębami i mlekiem kokosowym na gładki kremowy napój.