poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Moje idealne śniadanie


Jajeczne muffiny ze szparagami i cukinią

Muffiny jajeczne to świetny sposób na zdrowe śniadanie bez pieczywa. Są proste w przygotowaniu i smakują wyśmienicie. Do tego szklanka smoothie z otrębami, a energii nam na pewno nie braknie, by dobrze rozpocząć dzień.



Jajeczne muffiny ze szparagami i cukinią


Składniki
(2-3 sztuki)

  • 1 jajko
  • 1/4 cukinii
  • 1 łyżeczka tartego parmezanu lub innego twardego sera
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 4 końcówki ugotowanych wcześniej zielonych szparagów
  • 1 mały pomidor
  • sól i pieprz


Przygotowanie
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Cukinię oraz ser trzemy na tarce o dużych oczkach.  Pomidora obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy na dużą kostkę.
  • W misce roztrzepujemy jajko, cukinię, ser, pomidora i szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem.
  • Dwie trzy - kokilki smarujemy oliwą lub roztopionym masłem. Jeśli używamy silikonowych, nie trzeba ich dodatkowo smarować. Napełniamy masą, na wierzchu kładziemy szparagi, pieczemy przez 15 minut.

Jajeczne muffiny ze szparagami i cukinią


Smoothie z mango i pomarańczy

Składniki
  • pół dojrzałego mango
  • dwie pomarańcze
  • dwie łyżki otrębów owsianych
  • 200 ml mleka roślinnego np. owsianego lub kokosowego


Przygotowanie
  • Mango myjemy, obieramy ze skórki, pomarańcze obieramy i razem z mango kroić na duże kawałki.
  • Miksujemy przez dwie - trzy minuty w blenderze razem z otrębami i mlekiem kokosowym na gładki kremowy napój.  


Smoothie z mango i pomarańczy
 

Printfriendly