piątek, 22 kwietnia 2016

Szparagi z kaszą jaglaną, polędwiczkami z kurczaka i szczypiorkiem

Szparagi z kaszą jaglaną, polędwiczkami z kurczaka i szczypiorkiem
Przepyszne szparagi z kaszą jaglaną to zdrowe danie w 20 minut. Można podawać na ciepło lub na zimno. Świetne na lunch do pracy. Szparagi powinny być podawane al dente, jeszcze chrupiące. Po ugotowaniu powinny mieć nadal intensywny zielony kolor.



Składniki
(2 porcje)
  • 1/2 szklanki (100 g) kaszy jaglanej
  • 350 ml wody lub bulionu
  • 7 zielonych szparagów
  • 300 g polędwiczek z kurczaka
  • łyżka oliwy extra vergine
  • łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Szparagi z kaszą jaglaną, polędwiczkami z kurczaka i szczypiorkiem


Przygotowanie
  • Na patelnię z grubym dnem wsypujemy kaszę i prażymy ją przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Polędwiczki oczyszczamy z błonek, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w dużą kostkę. Przekładamy uprażoną kaszę z patelni na osobny talerz.
  • Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy masło, pokrojone polędwiczki z kurczaka i smażymy parę minut, od czasu do czasu mieszając, aż do zrumienienia. 
  • Dorzucamy uprażoną kaszę i zalewamy bulionem. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem. Przykrywamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut lub do miękkości kaszy.
  • Na 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy szparagi, wcześniej je płuczemy, odłamujemy twarde jasne końce, łodyżki kroimy na ok. 3 cm kawałki. Mieszamy kaszę ze szparagami, zamykamy patelnię i gotujemy wszystko przez ostatnie 3 minuty.
  • Szparagi mają być chrupiące, nie wolno ich rozgotować. Do kaszy dodajemy posiekany szczypiorek i wykładamy na talerz.

Szparagi z kaszą jaglaną, polędwiczkami z kurczaka i szczypiorkiem


Printfriendly