Energetyzujące kuleczki są super odżywcze, zbilansowane i dodadzą nam energii w ciągu dnia. Na jedną przekąskę wystarczą dwie kuleczki. Morele są świetnym źródłem żelaza i zawierają dużo potasu - są to składniki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mięśni. Kuleczki można trzymać w lodówce w szczelnym pojemniku do dwóch tygodni.
- 100 g orzechów nerkowca
- 20 g nasion sezamu
- 80 g suszonych moreli
- 20 g brązowego ryżu preparowanego lub preparowanej komosy ryżowej
- kawałek imbiru (2 cm)
- ½ łyżeczki mieszanki cynamonu, gałki muszkatołowej i ziela angielskiego
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie
- Na nieprzywierającej patelni prażymy orzechy nerkowca z nasionami sezamu na złoty kolor, następnie przekładamy na talerz by ostygły. W blenderze miksujemy 40 g orzechów na drobny proszek i przesypujemy go na talerz.
- Wkładamy resztę orzechów i nasion sezamu, morele oraz ryż i miksujemy na drobne kawałki. Dodajemy drobno starty imbir, mieszankę przypraw i miód. Wszystko miksujemy.
- Przekładamy do miski i zwilżonymi dłońmi dokładnie wszystko mieszamy. Gdy składniki są już połączone, formujemy kuleczki i kładziemy na talerz z proszkiem z orzechów nerkowca. Dokładnie pokrywamy każdą kuleczkę proszkiem.