sobota, 4 czerwca 2016

Omlet z pomidorem i rukolą

Omlet z pomidorem i rukolą

Jajka są najwspanialszym źródłem białka - zaledwie dwa dostarczają nam dziennej dawki witaminy B 12, potrzebnej do produkcji czerwonych krwinek. Omlet to doskonały wybór na śniadanie, bo robi się go błyskawicznie, jest pyszny a co najważniejsze - bardzo zdrowy.

Składniki
  • 2 jajka
  • łyżka wody
  • łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • duży pomidor
  • garść rukoli
  • pół pęczka szczypiorku
  • 5 g twardego sera (np. parmezanu lub cheddara)
  • sól, pieprz
Przygotowanie
  • Pomidora przelewamy wrzątkiem, obieramy go ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na koniec doprawiamy solą i pierzem.
  • Ser trzemy na tarce.
  • Szczypiorek siekamy, w osobnym półmisku rozbijamy jajka z wodą, dorzucamy szczypiorek i doprawiamy solą i pierzem.
  • Rukolę płuczemy na cedzaku pod bieżącą wodą, po czym przekładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć ją z wody. Suchą z powrotem przekładamy na sito, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Rozgrzewamy dużą patelnię, na której roztapiamy masło. Wlewamy masę jajeczną, przechylamy patelnią, tak by rozprowadzić ją na całej powierzchni, po czym posypujemy omleta serem. Smażymy bez przykrycia na dużym ogniu, aż brzegi omletu się zetną. Wówczas podważamy je łopatką kolejno ze wszystkich stron, aby płynna masa jajeczna znalazła się na dnie patelni. Smażymy nie dłużej niż 2 minuty.
  • Pod koniec dodajemy na połowę omletu pomidora oraz rukolę.
  • Omlet zsuwamy z patelni od strony dodatków, gdy jedna połowa omletu będzie już na talerzu, energicznym ruchem patelni przykrywamy ją drugą połową, z nadzieniem znajdującym się w środku omletu.

Omlet z pomidorem i rukolą

Printfriendly