niedziela, 12 czerwca 2016

Pizza ze szparagami

Pizza ze szparagami

Pizza upieczona w domu jest super propozycją na Euro 2016! Zamiast chipsów i ciężkich przekąsek jedzonych podczas oglądania meczów można zaserwować pyszną zdrową pizzę i jestem przekonana,  że nikt się nie obrazi, a wręcz przeciwnie wszyscy będą zachwyceni. Z racji tego, że sezon na szparagi jest króciutki to pizza ze szparagami.


Składniki


Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej można użyć orkiszowej razowej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g suchych instant lub 15 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru.

Sos pomidorowy:
  • 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • suszone oregano
  • sól, pieprz, cukier

Dodatki:
  • 10 szparagów
  • 1 kulka białej mozzarelli
  • 6 plasterków cienko pokrojonej szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
  • 1 duża pieczarka
Pizza ze szparagami

Przygotowanie

Ciasto: 
  • W 60 ml ciepłej wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy 3 łyżki mąki i cukier, mieszamy najlepiej rózgą kuchenną na jednolitą masę. Przykrywamy ściereczką i na 15 minut odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  • Pozostałą część mąki mieszamy z solą, wlewamy wyrośnięte drożdże, oliwę oraz 90 ml ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto 10-15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, ponownie przykrywamy ściereczką.
  • Jeśli posiadamy maszynę do wyrabiania ciasta, wystarczy zrobić zaczyn, po czym wrzucić wszystkie składniki do maszyny i ustawić ją na „ciasto zagniatane”.
  • Ciasto rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką i na taką grubość, jakie cienkie chcemy uzyskać ciasto. Przekładamy na blachę do pieczenia i ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
Sos: 
  • Wszystkie składniki zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i redukujemy przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.

  • Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni.
  • Szparagi płuczemy w zlewozmywaku, odłamujemy twarde grube końcówki. Łodygi wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 1,5 minuty, odcedzamy i od razu przelewamy zimną wodą, aby zatrzymać dalszy proces gotowania się szparagów. 
  • Kroimy szparagi na pół. Pieczarkę myjemy pod bieżącą wodą i przy pomocy mandoliny kuchennej lub tarki kroimy na cieniutkie plasterki. Mozzarellę kroimy na małe kawałeczki.
  • Na pizzy rozsmarowujemy sos pomidorowy i rozkładamy mozzarellę, szynkę, plasterki pieczarki i na koniec szparagi.
  • Pieczemy w górnej części piekarnika przez ok. 10 - 12 minut.

Pizza ze szparagami

Printfriendly