Pyszne i proste danie, do którego chce się wracać. Pieczony pstrąg z batatem i brokułem polany aromatycznym masłem z dodatkiem papryczki chili, natki pietruszki i czosnku. Ryby pieczemy krótko i w wysokiej temperaturze, dzięki czemu mięso pozostaje idealnie soczyste. Szybki zdrowy pomysł na obiad.
2 porcje
- 2 pstrągi (świeże, wypatroszone)
- jeden duży batat
- kilka różyczek brokuła
- połówka cytryny
- natka pietruszki
- dwa ząbki czosnku
- oliwa
- 40 g masła klarowanego
- szczypta papryczka chili lub ostrej papryki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki startego czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni C. Pstrągi płuczemy i dokładnie osuszamy za pomocą ręczników kuchennych. Skrapiamy sokiem z cytryny, następnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Każdego pstrąga nacieramy 1 łyżką oliwy, do środka władamy po 1 obranym ząbku czosnku oraz kilka gałązek natki pietruszki. Kładziemy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Batata obieramy i kroimy na kształt dużych frytek. Wykładamy na blaszkę obok ryb razem z różyczkami brokułów.
- W miseczce roztapiamy masło z dodatkiem papryczki chili, 2 łyżek posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki startego czosnku, solą i pieprzem. Powstałą mieszanką smarujemy pstrągi i warzywa.
- Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy przez 20 minut (duże pstrągi) lub 15 minut (małe).