sobota, 16 lipca 2016

Pieczony pstrąg z batatem i brokułem

 Pieczony pstrąg z batatem i brokułem

Pyszne i proste danie, do którego chce się wracać. Pieczony pstrąg z batatem i brokułem polany aromatycznym masłem z dodatkiem papryczki chili, natki pietruszki i czosnku. Ryby pieczemy krótko i w wysokiej temperaturze, dzięki czemu mięso pozostaje idealnie soczyste. Szybki zdrowy pomysł na obiad.




Składniki

2 porcje
  • 2 pstrągi (świeże, wypatroszone)
  • jeden duży batat
  • kilka różyczek brokuła
  • połówka cytryny
  • natka pietruszki
  • dwa ząbki czosnku
  • oliwa
Masło chili
  • 40 g masła klarowanego
  • szczypta papryczka chili lub ostrej papryki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki startego czosnku
  • sól i pieprz

 Pieczony pstrąg z batatem i brokułem

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni C. Pstrągi płuczemy i dokładnie osuszamy za pomocą ręczników kuchennych. Skrapiamy sokiem z cytryny, następnie doprawiamy solą i pieprzem.
  • Każdego pstrąga nacieramy 1 łyżką oliwy, do środka władamy po 1 obranym ząbku czosnku oraz kilka gałązek natki pietruszki. Kładziemy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Batata obieramy i kroimy na kształt dużych frytek. Wykładamy na blaszkę obok ryb razem z różyczkami brokułów.
  • W miseczce roztapiamy masło z dodatkiem papryczki chili, 2 łyżek posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki startego czosnku, solą i pieprzem. Powstałą mieszanką smarujemy pstrągi i warzywa.
  • Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy przez 20 minut (duże pstrągi) lub 15 minut (małe). 

 Pieczony pstrąg z batatem i brokułem


Printfriendly