Przepyszna zupa z sezonowymi kurkami. Zdrowa i sycąca, do przygotowania w parę chwil. To zdecydowanie smak lata!
Składniki
3 - 4 porcje
3 - 4 porcje
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju koksowego
- 1 młoda cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 litr rosołu lub bulionu drobiowego lub jarzynowego
- 250 g kurek
- szczypta kurkumy
- 1 łyżka posiekanego koperku
- dwie łyżki mleczka kokosowego lub lekkiej śmietany
- ulubiony makaron może być bezglutenowy lub ryżowy
Przygotowanie
- W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz umyte dokładnie kurki (większe kroimy). Całość podsmażamy przez ok. 6 minut.
- Wlewamy gorący bulion, dodajemy kurkumę i zagotujemy. Zmniejszamy ogień i pod przykryciem gotujemy przez około 15 minut. Na koniec dodajemy koperek.
- Makaron gotujemy al dente.
- Śmietanę wlewamy do miski i stopniowo dodajemy kilka łyżek wywaru z zupy, za każdym razem mieszając. Zahartowaną w ten sposób śmietanę dodajemy do garnka z zupą, mieszamy i odstawić z ognia.
- Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i podawać.