sobota, 9 lipca 2016

Zupa z kurkami i makaronem


Zupa z kurkami i makaronem

Przepyszna zupa z sezonowymi kurkami. Zdrowa i sycąca, do przygotowania w parę chwil. To zdecydowanie smak lata!  


Składniki

3 - 4 porcje
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju koksowego
  • 1 młoda cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 litr rosołu lub bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • 250 g kurek
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • dwie łyżki mleczka kokosowego lub lekkiej śmietany
  • ulubiony makaron może być bezglutenowy lub ryżowy
Zupa z kurkami i makaronem

Zupa z kurkami i makaronem


Zupa z kurkami i makaronem
Przygotowanie

  • W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz umyte dokładnie kurki (większe kroimy). Całość podsmażamy przez ok. 6 minut.
  • Wlewamy gorący bulion, dodajemy kurkumę i zagotujemy. Zmniejszamy ogień i pod przykryciem gotujemy przez około 15 minut. Na koniec dodajemy koperek.
  • Makaron gotujemy al dente.
  • Śmietanę wlewamy do miski i stopniowo dodajemy kilka łyżek wywaru z zupy, za każdym razem mieszając. Zahartowaną w ten sposób śmietanę dodajemy do garnka z zupą, mieszamy i odstawić z ognia.
  • Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i podawać.

Zupa z kurkami i makaronem

Printfriendly