piątek, 5 sierpnia 2016

Jagód przyszedł czas!

http://www.monikabregula.pl/2016/08/jagod-przyszed-czas.html

Borówka czarna, zwana potocznie czarną jagodą lub czernicą. Jagody mają liczne właściwości prozdrowotne, zawierają np. przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój nowotworów. Zawierają dużo witamin, między innymi z grupy B, C, A, PP oraz składniki mineralne – selen, cynk, miedź i mangan. Usuwają toksyny z organizmu i pomagają w zatruciach. Soki z jagód są dobrym domowym sposobem leczenia biegunek i neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii. Zimą podaje się je na przeziębienie. Jagody można wykorzystać na milion sposobów np. ciast, omletów, placuszków, naleśników, płatków śniadaniowych, owsianek, jaglanek. Pyszne są z niej smoothies, chłodniki! Przed spożyciem jagód należy je opłukać pod bieżącą letnią wodą.


Jagód przyszedł czas!


Koktajl jagodowo - koksowy:

Składniki:

  • Łyżka chudego twarożku
  • Łyżeczka ksylitolu
  • Garść jagód
  • Łyżka wiórków kokosowych
  • 200 ml mleka kokosowego


Przygotowanie:


  • Wszystkie składniki miksujemy, najlepiej smakuje schłodzony.



Printfriendly