Borówka czarna, zwana potocznie czarną jagodą lub czernicą. Jagody mają liczne właściwości prozdrowotne, zawierają np. przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój nowotworów. Zawierają dużo witamin, między innymi z grupy B, C, A, PP oraz składniki mineralne – selen, cynk, miedź i mangan. Usuwają toksyny z organizmu i pomagają w zatruciach. Soki z jagód są dobrym domowym sposobem leczenia biegunek i neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii. Zimą podaje się je na przeziębienie. Jagody można wykorzystać na milion sposobów np. ciast, omletów, placuszków, naleśników, płatków śniadaniowych, owsianek, jaglanek. Pyszne są z niej smoothies, chłodniki! Przed spożyciem jagód należy je opłukać pod bieżącą letnią wodą.
Koktajl jagodowo - koksowy:
Składniki:
- Łyżka chudego twarożku
- Łyżeczka ksylitolu
- Garść jagód
- Łyżka wiórków kokosowych
- 200 ml mleka kokosowego
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki miksujemy, najlepiej smakuje schłodzony.