środa, 3 sierpnia 2016

Naleśniki z twarożkiem i sosem jagodowo - kokosowym

Naleśniki z twarożkiem i sosem jagodowo - kokosowym

Słodko i pysznie! Prosty do przygotowania przepis, który na pewno każdemu posmakuje!



Składniki

  • szklanka mąki ryżowej/gryczanej/pszennej
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • pół szklanki wody
  • dwa jajka
  • łyżka masła klarowanego lub oleju koksowego

Sos

  • 250 g jagód
  • 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego
  • 150 g chudego twarożku
  • 2-3 łyżki mleka koksowego
  • opcjonalnie łyżeczka cukru, stewii lub miodu

Przygotowanie

Sos jagodowo - kokosowym

  • Jagody wkładamy do rondelka z dwiema łyżkami mleczka koksowego. Gotujemy, aż większość jagód się rozpadnie i powstanie sos, mieszamy od czasu do czasu, trwa to około 10 -15 minut.
  • Można dodać łyżeczkę cukru lub jego zamiennika, ale przed posłodzeniom najlepiej spróbować sos.
  • W miseczce za pomocą widelca rozgniatamy twarożek dodajemy mleko i dosładzamy, wszystko dokładnie mieszamy.

Naleśniki

  • Oddzielamy żółtak od białek. Do miski wlewamy wodę i mleko, dodajemy żółtka. Za pomocą miksera mieszamy, dodając stopniowo mąkę do uzyskania gładkiej masy.
  • W osobnej misce najlepiej szklanej ubijamy białka. Dodajemy białka do masy i bardzo powoli na najmniejszych obrotach mieszamy, aż składniki się połączą.
  • Na patelni rozpuszczamy masło, wlewamy do naszej masy.
  • Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy odrobinę mleka. Odstawiamy masę pod przykryciem na pół godziny, by odpoczęła.
  • Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewracamy na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.
  • Upieczone naleśniki smarujemy najpierw twarożkiem potem sosem.


Naleśniki z twarożkiem i sosem jagodowo - kokosowym

Printfriendly