Słodko i pysznie! Prosty do przygotowania przepis, który na pewno każdemu posmakuje!
Składniki
- szklanka mąki ryżowej/gryczanej/pszennej
- pół szklanki mleka kokosowego
- pół szklanki wody
- dwa jajka
- łyżka masła klarowanego lub oleju koksowego
Sos
- 250 g jagód
- 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego
- 150 g chudego twarożku
- 2-3 łyżki mleka koksowego
- opcjonalnie łyżeczka cukru, stewii lub miodu
Przygotowanie
Sos jagodowo - kokosowym
- Jagody wkładamy do rondelka z dwiema łyżkami mleczka koksowego. Gotujemy, aż większość jagód się rozpadnie i powstanie sos, mieszamy od czasu do czasu, trwa to około 10 -15 minut.
- Można dodać łyżeczkę cukru lub jego zamiennika, ale przed posłodzeniom najlepiej spróbować sos.
- W miseczce za pomocą widelca rozgniatamy twarożek dodajemy mleko i dosładzamy, wszystko dokładnie mieszamy.
Naleśniki
- Oddzielamy żółtak od białek. Do miski wlewamy wodę i mleko, dodajemy żółtka. Za pomocą miksera mieszamy, dodając stopniowo mąkę do uzyskania gładkiej masy.
- W osobnej misce najlepiej szklanej ubijamy białka. Dodajemy białka do masy i bardzo powoli na najmniejszych obrotach mieszamy, aż składniki się połączą.
- Na patelni rozpuszczamy masło, wlewamy do naszej masy.
- Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy odrobinę mleka. Odstawiamy masę pod przykryciem na pół godziny, by odpoczęła.
- Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewracamy na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.
- Upieczone naleśniki smarujemy najpierw twarożkiem potem sosem.