piątek, 23 września 2016

Ciacho na urodziny

Ciacho na urodziny
W dniu urodzin nie myślę o tym, co zdrowe, to dzień, w którym robię moje ulubione kruche tartaletki z lekkim budyniowym kremem i owocami. Objadam się nimi bez żadnych wyrzutów sumienia. To taki mój cheat meal, na którego zasłużyłam.

Ciasto (ok.10-12 sztuk)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g zimnego masła
  • 2-3 łyżki bardzo zimnej wody

Krem waniliowy
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • laska wanilii
  • 4 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki mąki kartoflanej

  • sezonowe owoce np. maliny, truskawki, jagody
Ciacho na urodziny

Przygotowanie

Spód:
  • Mąkę przesiewamy razem z cukrem. Masło siekamy i dodajemy do mąki z cukrem. Opuszkami palców rozcieramy masło z mąką, aby przypominało kruszonkę. Dodajemy wodę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  • Stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Przekładamy do tartaletek wysmarowanych masłem. Dno każdej z tartaletek nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 170, pieczemy około 20 minut na złoty kolor. Odstawiamy do wystudzenia.
Krem:
  • W garnku zagotowujemy mleko z przekrojoną laską wanilii z wyskrobanymi ziarenkami, po zagotowaniu usuwamy laskę wanilii. Żółtka ubijamy z cukrem na puszysty kogel-mogel. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Do mieszaniny powolutku wlewamy mleko, całość z powrotem wlewamy do garnka i zagotowujemy, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Tartaletki napełniamy kremem, na wierzchu układamy owoce. 
Ciacho na urodziny


Printfriendly