Kakaowo-kawowe smoothie z masłem orzechowym i kaszą jaglaną, to pyszne śniadanie dające niezłego kopa w jesienne poranki.
Składniki
- Filiżanka espresso
- 1/3 szklanki ugotowanej, przestudzonej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki mleka migdałowego
- 1 i 1/2 łyżeczki kakao
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka masła orzechowego z nerkowców
- 2 łyżeczki ksylitolu
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną zalać 3x większą ilością zimnej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż do wchłonięcia się płynu. Zaparzoną kawę i ugotowaną kaszę jaglaną przestudzić.
- Kawę, kaszę jaglaną i wszystkie pozostałe składniki włożyć do kielicha stojącego blendera i bardzo dokładnie zmiksować.
- Przelać do dużej szklanki na smoothie i od razu podawać. Smoothie najlepiej smakuje ciepłe.
Masło z orzechów nerkowca
Składniki na jeden słoik:
- 2 szklanki nerkowców
- 2 łyżki syropu z daktyli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- Wsypać orzechy nerkowca razem z pozostałymi składnikami do naczynia blendera z małym pojemniczkiem miksującym i miksować przez 1 – 2 minuty, po czym zdjąć pokrywę, zeskrobać je ze ścianek i miksować kolejną minutę.
- Zabieg powtórzyć kilka razy, do uzyskania gładkiej konsystencji.