niedziela, 9 października 2016

Kawowo - kakaowe smoothie z masłem orzechowym i kaszą jaglaną

Kakaowo-kawowe smoothie z masłem orzechowym i kaszą jaglaną

Kakaowo-kawowe smoothie z masłem orzechowym i kaszą jaglaną, to pyszne śniadanie dające niezłego kopa w jesienne poranki. 



Kakaowo-kawowe smoothie z masłem orzechowym i kaszą jaglaną


Składniki

  • Filiżanka espresso
  • 1/3 szklanki ugotowanej, przestudzonej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki kakao
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka masła orzechowego z nerkowców
  • 2 łyżeczki ksylitolu

Kakaowo-kawowe smoothie z masłem orzechowym i kaszą jaglaną

Przygotowanie

  • Kaszę jaglaną zalać 3x większą ilością zimnej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż do wchłonięcia się płynu. Zaparzoną kawę i ugotowaną kaszę jaglaną przestudzić. 
  • Kawę, kaszę jaglaną i wszystkie pozostałe składniki włożyć do kielicha stojącego blendera i bardzo dokładnie zmiksować.
  • Przelać do dużej szklanki na smoothie i od razu podawać. Smoothie najlepiej smakuje ciepłe. 

Kakaowo-kawowe smoothie z masłem orzechowym i kaszą jaglaną

Masło z orzechów nerkowca


Składniki na jeden słoik:
  • 2 szklanki nerkowców
  • 2 łyżki syropu z daktyli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
Przygotowanie
  • Wsypać orzechy nerkowca razem z pozostałymi składnikami do naczynia blendera z małym pojemniczkiem miksującym i miksować przez 1 – 2 minuty, po czym zdjąć pokrywę, zeskrobać je ze ścianek i miksować kolejną minutę. 
  • Zabieg powtórzyć kilka razy, do uzyskania gładkiej konsystencji. 

Kakaowo-kawowe smoothie z masłem orzechowym i kaszą jaglaną






Printfriendly