sobota, 1 października 2016

Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej

Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej

Na blogach kulinarnych królują kotlety z kaszy jaglanej z przeróżnymi warzywami. Ja do moich dodałam cukinię i mnóstwo świeżych polskich ziół. Wyszły przepyszne, można je jeść na zimno, jak i na ciepło, dzięki czemu można je zabrać do pracy.


Składniki

  • 1 średnia cukinia
  • 1/4 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej + do panierki
  • pęczki posiekanej natki pietruszki i koperku
  • sól i pieprz
  • masło klarowane do smażenia
 
Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej

Przygotowanie

  • Cukinię ze skórą ścieramy na tarce i wkładamy do lodówki na min. 15 min, by puściła sok. Do małego garnka wsypujemy kaszę, dodajemy obraną i startą na tarce marchewkę, zalewamy bulionem. Gotujemy przez ok. 15 minut do miękkości kaszy i aż wchłonie cały płyn. Odstawiamy z ognia i odkładamy do przestudzenia.
  • Cukinię odsączamy z wody i przekładamy do większej miski. Do cukinii ścieramy cebulę i czosnek na drobnej tarce, dodajemy 3 łyżki bułki tartej i mieszamy. Następnie dodajemy kaszę z marchewką, natkę, koperek, jedno jajko, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy na masę. Formujemy kotlety, obtoczmy je w bułce tartej. 
  • Smażymy na rozgrzanej patelni z masłem po około 5 minut z każdej strony na złoty kolor.
Propozycja podania:
  • Do kotlecików idealnie pasuje sałata lodowa z koktajlowymi pomidorami i winegretem. 

Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej

Printfriendly