Na blogach kulinarnych królują kotlety z kaszy jaglanej z przeróżnymi warzywami. Ja do moich dodałam cukinię i mnóstwo świeżych polskich ziół. Wyszły przepyszne, można je jeść na zimno, jak i na ciepło, dzięki czemu można je zabrać do pracy.
Składniki
- 1 średnia cukinia
- 1/4 małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała marchewka
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka bulionu
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej + do panierki
- pęczki posiekanej natki pietruszki i koperku
- sól i pieprz
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie
- Cukinię ze skórą ścieramy na tarce i wkładamy do lodówki na min. 15 min, by puściła sok. Do małego garnka wsypujemy kaszę, dodajemy obraną i startą na tarce marchewkę, zalewamy bulionem. Gotujemy przez ok. 15 minut do miękkości kaszy i aż wchłonie cały płyn. Odstawiamy z ognia i odkładamy do przestudzenia.
- Cukinię odsączamy z wody i przekładamy do większej miski. Do cukinii ścieramy cebulę i czosnek na drobnej tarce, dodajemy 3 łyżki bułki tartej i mieszamy. Następnie dodajemy kaszę z marchewką, natkę, koperek, jedno jajko, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy na masę. Formujemy kotlety, obtoczmy je w bułce tartej.
- Smażymy na rozgrzanej patelni z masłem po około 5 minut z każdej strony na złoty kolor.
- Do kotlecików idealnie pasuje sałata lodowa z koktajlowymi pomidorami i winegretem.