sobota, 22 października 2016

Pizza ze szpinakiem, łososiem i gorgonzolą

Pizza ze szpinakiem, łososiem i gorgonzolą
 
Październik za oknem, a ja mam ostatnio apetyt na dobrą pizzę, więc czemu nie? Dlatego dziś konkretna pizza ze szpinakiem, łososiem i gorgonzolą.

Ciasto na pizzę z tego przepisu.

Składniki
  • 450 g mrożonych liści szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ricotty
  • 100 ml śmietany
  • 125 g wędzonego na gorąco łososia
  • Kulka mozzarelli
  • 20 g sera gorgonzola
  • gałka muszkatołowa
  • Sól i pieprz
 
Pizza ze szpinakiem, łososiem i gorgonzolą
Przygotowanie
 
  • Szpinak wrzucamy do garnka z grubym dnem i odrobiną wody. Gdy szpinak się rozmrozi, dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy ricottę i śmietanę. Dusimy na małym ogniu przez około 10 minut, często mieszając, aż zredukuje się całą płyn. Doprawiamy do smaku.
  • Na cieście rozrzucamy kawałki łososia, mozzarelli i pokrywamy wszystko szpinakiem. Gorgonzolę kroimy na małe kawałki i rozkładami gdzieniegdzie na pizzy, należy uważać, by nie było jej za dużo, bo zdominuje smak pizzy.
  • Wkładamy na najwyższą półkę piekarnika, rozgrzanego do 250 stopni i pieczemy około 10 – 12 minut do zrumienienia.

Pizza ze szpinakiem, łososiem i gorgonzolą

Printfriendly