Październik za
oknem, a ja mam ostatnio apetyt na dobrą pizzę, więc czemu nie? Dlatego
dziś konkretna pizza ze szpinakiem, łososiem i gorgonzolą.
Ciasto na pizzę z tego przepisu.
Składniki
- 450 g mrożonych liści szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki ricotty
- 100 ml śmietany
- 125 g wędzonego na gorąco łososia
- Kulka mozzarelli
- 20 g sera gorgonzola
- gałka muszkatołowa
- Sól i pieprz
Przygotowanie
- Szpinak wrzucamy do garnka z grubym dnem i odrobiną wody. Gdy szpinak się rozmrozi, dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy ricottę i śmietanę. Dusimy na małym ogniu przez około 10 minut, często mieszając, aż zredukuje się całą płyn. Doprawiamy do smaku.
- Na cieście rozrzucamy kawałki łososia, mozzarelli i pokrywamy wszystko szpinakiem. Gorgonzolę kroimy na małe kawałki i rozkładami gdzieniegdzie na pizzy, należy uważać, by nie było jej za dużo, bo zdominuje smak pizzy.
- Wkładamy na najwyższą półkę piekarnika, rozgrzanego do 250 stopni i pieczemy około 10 – 12 minut do zrumienienia.