Omlet z łososiem i szpinakiem jest lekki, ale bardzo sycący.
Moja ulubiona
wersja omletu. Składniki idealnie współgrają, tworząc bogate i wartościowe
śniadanie.
Składniki
- 50 g mrożonego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- garść orzechów np. nerkowca
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki odtłuszczonej śmietany
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka lub wody
- 40 g sera typu cheddar
- garść pomidorków koktajlowych
- 50 g wędzonego na gorąco łososia
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Szpinak rozmrozić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić gałką, solą i pieprzem. Wlać śmietanę, podgrzewać do czasu wyparowania płynu ze szpinaku, cały czas mieszając. Na koniec dodać posiekane orzechy i ściągnąć z ognia.
- Na desce zetrzeć ser. Pokroić łososia i pomidorki.
- Na patelni roztopić łyżkę masła i rozprowadzić je po całej patelni. W międzyczasie w misce roztrzepać widelcem jajka z dodatkiem mleka lub wody, soli i pieprzu, starając się wtłoczyć w jajka powietrze.
- Masę jajeczną wylać na patelnię, posypać serem i smażyć przez ok. 2 minuty do czasu ścięcia jaj. Następnie ułożyć na połowie omleta szpinak, pokrojonego łososia i pomidorki. Wyłożyć na talerz przykrywając drugą połową omleta.