Omlet ze szpinakiem, łososiem i pomidorkami

Omlet ze szpinakiem, łososiem i pomidorkami

Omlet z łososiem i szpinakiem jest lekki, ale bardzo sycący. Moja ulubiona wersja omletu. Składniki idealnie współgrają, tworząc bogate i wartościowe śniadanie.


Składniki
  • 50 g mrożonego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • garść orzechów np. nerkowca
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki odtłuszczonej śmietany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka lub wody
  • 40 g sera typu cheddar
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 50 g wędzonego na gorąco łososia
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz
 
Omlet ze szpinakiem, łososiem i pomidorkami

Przygotowanie
  • Szpinak rozmrozić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić gałką, solą i pieprzem. Wlać śmietanę, podgrzewać do czasu wyparowania płynu ze szpinaku, cały czas mieszając. Na koniec dodać posiekane orzechy i ściągnąć z ognia.
  • Na desce zetrzeć ser. Pokroić łososia i pomidorki.
  • Na patelni roztopić łyżkę masła i rozprowadzić je po całej patelni. W międzyczasie w misce roztrzepać widelcem jajka z dodatkiem mleka lub wody, soli i pieprzu, starając się wtłoczyć w jajka powietrze.
  • Masę jajeczną wylać na patelnię, posypać serem i smażyć przez ok. 2 minuty do czasu ścięcia jaj. Następnie ułożyć na połowie omleta szpinak, pokrojonego łososia i pomidorki. Wyłożyć na talerz przykrywając drugą połową omleta.
 
Omlet ze szpinakiem, łososiem i pomidorkami