czwartek, 3 listopada 2016

Placuszki jabłkowo - serowe

Placuszki jabłkowo - serowe

Pyszne placuszki na jesienne poranki, słodkie i sycące. Z sezonowych jabłek z cynamonem i twarożkiem. Na zimno do zabrania ze sobą do pracy - idealne na drugie śniadanie. 



Składniki


  • 250 g uprażonych jabłek
  • jedno jabłko obrane ze skórki z wydrążonym gniazdem nasiennym
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 200 g twarogu w kostce
  •  4 łyżeczki ksylitolu (do smaku) 
  • 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 
  • około 4 - 5 pełnych łyżek mąki 
  • masło klarowane do smażenia lub olej kokosowy


Placuszki jabłkowo - serowe
 

Przygotowanie
  • Jabłka zetrzeć na tarce lub pokroić na kostkę i uprażyć na maśle z dodatkiem 2 łyżeczek cukru.
  • Do większej miski włożyć ser (zmielony lub rozgnieciony widelcem), dodać pozostały cukier, żółtka, całość wymieszać.
  • Dodać przygotowane jabłka, przesianą mąkę i pianę ubitą z białek. Delikatnie wymieszać. Masa ma być gęsta, w razie konieczności dodać więcej mąki.
  • Jabłko z wydrążonym środkiem pokroić na 0,5 cm plasterki.
  • Placki smażyć na rozgrzanej patelni, na wierzch kładąc plasterek jabłka, na umiarkowanym ogniu przez około pół minuty z każdej strony. 

Placuszki jabłkowo - serowe


Printfriendly