Pyszne placuszki na jesienne poranki, słodkie i sycące. Z
sezonowych jabłek z cynamonem i twarożkiem. Na zimno do zabrania ze sobą do pracy - idealne na
drugie śniadanie.
Składniki
- 250 g uprażonych jabłek
- jedno jabłko obrane ze skórki z wydrążonym gniazdem nasiennym
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 200 g twarogu w kostce
- 4 łyżeczki ksylitolu (do smaku)
- 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- około 4 - 5 pełnych łyżek mąki
- masło klarowane do smażenia lub olej kokosowy
Przygotowanie
- Jabłka zetrzeć na tarce lub pokroić na kostkę i uprażyć na maśle z dodatkiem 2 łyżeczek cukru.
- Do większej miski włożyć ser (zmielony lub rozgnieciony widelcem), dodać pozostały cukier, żółtka, całość wymieszać.
- Dodać przygotowane jabłka, przesianą mąkę i pianę ubitą z białek. Delikatnie wymieszać. Masa ma być gęsta, w razie konieczności dodać więcej mąki.
- Jabłko z wydrążonym środkiem pokroić na 0,5 cm plasterki.
- Placki smażyć na rozgrzanej patelni, na wierzch kładąc plasterek jabłka, na umiarkowanym ogniu przez około pół minuty z każdej strony.