Polędwiczki z indyka w sosie koperkowo - groszkowym

Polędwiczki z indyka w sosie koperkowo - groszkowym


Rozpływająca się w ustach polędwiczka z indyka w delikatnym sosie koperkowo - groszkowym z dodatkiem ziemniaków i buraczków. Idealne danie bez konieczności smażenia mięsa.



Polędwiczki z indyka w sosie koperkowo - groszkowym

Składniki

  • 400 g polędwiczki z indyka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki wywaru jarzynowego z 3 łyżkami sosu sojowego
  • 100 g zielonego groszku (mrożonego)
  • 2 - 3 łyżki śmietanki lub gęstego mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • pęczek świeżego koperku

Dodatki
  • kilka ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mielonej papryki (według uznania słodka lub pikantna)
  • 1 gotowany burak
  • łyżka octu winnego
  • sól, pierz

Polędwiczki z indyka w sosie koperkowo - groszkowym

Przygotowanie

  • W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz masło. Filet pokroić na cienkie plasterki. Wlać gorący wywar, dodać posiekany koperek i zagotować na większym ogniu.
  • Na mocno gotujący się wywar wkładać po jednym kawałku mięsa cały czas go gotując. Doprawić pieprzem.
  • Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut. W międzyczasie rozmrozić groszek (przelać go ciepłą wodą na sitku).
  • Do garnka z mięsem dodać groszek i gotować jeszcze przez ok. 4 - 5 minut. Śmietankę wymieszać z mąką oraz z kilkoma łyżkami wywaru z mięsa, dodać do garnka i zagotować.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki obrać i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Pokroić na talarki i włożyć do garnka z osoloną wodą. Gdy ziemniaki zaczną się gotować, ściągnąć z ognia i odcedzić. Polać oliwą oraz obficie posypać mieloną papryką. Zamknąć garnek pokrywką i kilkukrotnie potrząsnąć garnkiem, dzięki czemu ziemniaki dokładnie pokryją się oliwą i papryką.
  • Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, wysypać ziemniaki, piec około 15-20 minut do momentu aż ziemniaki będą chrupiące
  • Buraka zetrzeć na tarce, dodać ocet i doprawić do smaku.
Polędwiczki pasują zarówno do ziemniaków jak i do kaszy.

Polędwiczki z indyka w sosie koperkowo - groszkowym