Rozpływająca się w ustach polędwiczka z indyka w delikatnym
sosie koperkowo - groszkowym z dodatkiem ziemniaków i buraczków.
Idealne danie bez konieczności smażenia mięsa.
Składniki
- 400 g polędwiczki z indyka
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 szklanki wywaru jarzynowego z 3 łyżkami sosu sojowego
- 100 g zielonego groszku (mrożonego)
- 2 - 3 łyżki śmietanki lub gęstego mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- pęczek świeżego koperku
Dodatki
- kilka ziemniaków
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka mielonej papryki (według uznania słodka lub pikantna)
- 1 gotowany burak
- łyżka octu winnego
- sól, pierz
Przygotowanie
- W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz masło. Filet pokroić na cienkie plasterki. Wlać gorący wywar, dodać posiekany koperek i zagotować na większym ogniu.
- Na mocno gotujący się wywar wkładać po jednym kawałku mięsa cały czas go gotując. Doprawić pieprzem.
- Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut. W międzyczasie rozmrozić groszek (przelać go ciepłą wodą na sitku).
- Do garnka z mięsem dodać groszek i gotować jeszcze przez ok. 4 - 5 minut. Śmietankę wymieszać z mąką oraz z kilkoma łyżkami wywaru z mięsa, dodać do garnka i zagotować.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki obrać i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Pokroić na talarki i włożyć do garnka z osoloną wodą. Gdy ziemniaki zaczną się gotować, ściągnąć z ognia i odcedzić. Polać oliwą oraz obficie posypać mieloną papryką. Zamknąć garnek pokrywką i kilkukrotnie potrząsnąć garnkiem, dzięki czemu ziemniaki dokładnie pokryją się oliwą i papryką.
- Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, wysypać ziemniaki, piec około 15-20 minut do momentu aż ziemniaki będą chrupiące
- Buraka zetrzeć na tarce, dodać ocet i doprawić do smaku.
Polędwiczki pasują zarówno do ziemniaków jak i do kaszy.