Kolejny przepis z wykorzystaniem jabłek. Szybkie do przygotowania ciasteczka - miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Zdrowe i pyszne - idealne gdy mamy ochotę na coś słodkiego lub jako zdrowy posiłek na drugie śniadanie.
Składniki
ok. 10 sztuk
- 100 g płatków owsianych błyskawicznych
- 90 g mąki owsianej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- odrobina soli
- 1 jajko
- 2 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 110 ml miodu lub innego słodu
- 1 duże jabłko
Przygotowanie
- Do miski wsypać płatki owsiane, dodać mąkę, proszek, cynamon i sól, wymieszać.
- Do drugiej miski wbić jajko, dodać roztopiony i ostudzony tłuszcz, wanilię i syrop klonowy lub miód, wymieszać. Dodać suche składniki i wymieszać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania jabłka.
- Jabłko pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
- Wyjąć masę z lodówki i wymieszać z jabłkiem. Nakładać po około pełnej łyżce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować kształtne ciasteczka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 10 - 13 minut.