poniedziałek, 30 stycznia 2017

Ciasteczka owsiane z jabłkiem

Ciasteczka owsiane z jabłkiem

Kolejny przepis z wykorzystaniem jabłek. Szybkie do przygotowania ciasteczka - miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Zdrowe i pyszne - idealne gdy mamy ochotę na coś słodkiego lub jako zdrowy posiłek na drugie śniadanie.

Ciasteczka owsiane z jabłkiem


Składniki

ok. 10 sztuk
  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 90 g mąki owsianej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • odrobina soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 110 ml miodu lub innego słodu
  • 1 duże jabłko 

Przygotowanie
  • Do miski wsypać płatki owsiane, dodać mąkę, proszek, cynamon i sól, wymieszać.
  • Do drugiej miski wbić jajko, dodać roztopiony i ostudzony tłuszcz, wanilię i syrop klonowy lub miód, wymieszać. Dodać suche składniki i wymieszać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania jabłka.
  • Jabłko pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
  • Wyjąć masę z lodówki i wymieszać z jabłkiem. Nakładać po około pełnej łyżce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować kształtne ciasteczka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 10 - 13 minut.

Ciasteczka owsiane z jabłkiem




Printfriendly