Uwielbiam szarlotkę, nie ma bardziej odpowiedniego ciasta na zimowe popołudnia. Pomysł na to obłędne ciasto zaczerpnęłam od Ani Lewandowskiej. Przygotowanie tego ciasta zajmuje chwilę, jest zdrowe i bardzo dobre.
Składniki
- 150 g jabłek
- 150 g gruszek
- 20 g oleju kokosowego lub masła klarowanego
- 100 g ksylitolu lub cukru kokosowego
- 200 g mąki owsianej
- 200 gęstego mleczka kokosowego (puszkę trzymałam wcześniej w lodówce. Odlałam wodę, a gęstą część dodałam do ciasta.)
- 3 jajka
- przyprawy: cynamon, kardamon
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie
- Tłuszcz i słód zmiksować. Następnie wbić jajka, dodać mąkę, sodę oczyszczoną i wszystko wymieszać. Dodać gęste mleczko kokosowe.
- Obrać i pokroić owoce na plasterki.
- Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę masy na ciasto przełożyć do tortownicy, poukładać na niej jabłka, następnie nałożyć drugą część masy, a na wierz ułożyć gruszki.
- Całość posypać przyprawami.
- Piec w piekarniku w 180 stopniach ok. 40-50 minut.