wtorek, 7 lutego 2017

Fusilloni z krewetkami i brokułem

Fusilloni z krewetkami i brokułem


Obiad na szybko, mało skomplikowanych składników, a jednocześnie zdrowo i smacznie. Duży makaron fusilloni z krewetkami argentyńskimi i moim ulubionym brokułem. Pamiętajcie, że brokuły będą najlepsze (zachowają najwięcej wartości odżywczych) i najsmaczniejsze, gdy będą krótko gotowane, wówczas nie utracą też swojego zielonego koloru i jędrności. Optymalny czas gotowania to według mnie max. 3 minuty, dla mniejszych różyczek nawet krócej.


Składniki

  • 100 g makaronu fusilloni giganti
  • 1 pomidor lub pół puszki krojonych pomidorów
  • kilka różyczek brokuła
  • 6 łyżek białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta ostrej papryki
  • 10 argentyńskich krewetek
  • pół mozzarelli

Przygotowanie

  • Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Do wrzącej wody włożyć na kilka sekund świeżego pomidora. Po wyjęciu pomidora wsypać do wody makaron - ugotować go al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • W czasie, gdy gotuje się makaron, obrać sparzonego pomidora i pokroić w kosteczkę. Różyczki brokuła podzielić na kilka małych części.
  • Na 2,5 minuty przed końcem gotowania makaronu dodać do niego brokuła (ja wkładam go na osobnym sitku). Po ugotowaniu całość odcedzić.
  • Krewetki obierać z pancerzy. Naciąć pośrodku wypukły grzbiet krewetki, usunąć jelita (ciemna nitka ciągnąca się wzdłuż tułowia). Oczyszczone krewetki umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
  • Na patelni zeszklić rozgnieciony czosnek, włożyć krewetki i obsmażyć z każdej strony po około 1,5 minuty. Wlać wino i odparować na większym ogniu. Dodać pomidory, zwiększyć ogień, dodać paprykę, doprawić solą i pieprzem i gotować przez ok. 1-2 minuty aż powstanie gęsty sos.
  • Dodać odcedzony makaron z brokułami i wymieszać.
  • Wyłożyć do głębokich talerzy, dodać poszarpaną mozzarellę i podawać.

Fusilloni z krewetkami i brokułem

Printfriendly