Awokado to niezwykły owoc o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Idealne do wszelkiego rodzaju smoothie czy kanapek. Awokado to przede wszystkim składnik słynnego meksykańskiego guacamole. Lekko rozgniecione widelcem z odrobiną startego czosnku, soli, pieprzu, soku z limonki i dobrej oliwy.
Awokado powinno być dojrzałe, z wyczuwalnym miękkim miąższem pod skórką, łatwym do rozgniecenia widelcem. Niedojrzałe trzeba zawinąć w papier lub folię aluminiową i odłożyć w ciemne miejsce na 2-3 dni - po tym czasie dojrzeje. Awokado jest nazywane "owocem maślanym", ze względu na dużą zawartość tłuszczów. Jest bogatym źródłem białka oraz zawiera wiele witamin.
Składniki
- 1 dojrzałe awokado
- 1 mały świeży ogórek
- sok z połowy limonki
- pęczek szczypiorku
- kilka kromek ciemnego pieczywa
- Ogórka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, odcisnąć z nadmiaru wody.
- Awokado przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestkę, następnie wyjąć miąższ łyżką, rozgnieść miąższ widelcem dodać posiekany szczypiorek, ogórka i skropić sokiem z limonki.
- Doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać.
- Posmarować kromki przygotowaną pastą.
- Jajka włożyć do ciepłej wody i gotować 4 i 1/2 minuty od momentu zagotowania wody, następnie szybko zalać zimną wodą, obrać ze skorupek.
- Pokroić i położyć na paście. Udekorować szczypiorkiem.