poniedziałek, 27 marca 2017

Pasta z awokado i świeżego ogórka


Pasta z awokado i świerzego ogórka

Awokado to niezwykły owoc o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Idealne do wszelkiego rodzaju smoothie czy kanapek. Awokado to przede wszystkim składnik słynnego meksykańskiego guacamole. Lekko rozgniecione widelcem z odrobiną startego czosnku, soli, pieprzu, soku z limonki i dobrej oliwy.

Awokado powinno być dojrzałe, z wyczuwalnym miękkim miąższem pod skórką, łatwym do rozgniecenia widelcem. Niedojrzałe trzeba zawinąć w papier lub folię aluminiową i odłożyć w ciemne miejsce na 2-3 dni - po tym czasie dojrzeje. Awokado jest nazywane "owocem maślanym", ze względu na dużą zawartość tłuszczów. Jest bogatym źródłem białka oraz zawiera wiele witamin.
 
Pasta z awokado i świerzego ogórka

Składniki
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 mały świeży ogórek
  • sok z połowy limonki
  • pęczek szczypiorku
  • kilka kromek ciemnego pieczywa
Przygotowanie

  • Ogórka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, odcisnąć z nadmiaru wody. 
  • Awokado przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestkę, następnie wyjąć miąższ łyżką, rozgnieść miąższ widelcem dodać posiekany szczypiorek, ogórka i skropić sokiem z limonki. 
  • Doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać. 
  • Posmarować kromki przygotowaną pastą.
  • Jajka włożyć do ciepłej wody i gotować 4 i 1/2 minuty od momentu zagotowania wody, następnie szybko zalać zimną wodą, obrać ze skorupek. 
  • Pokroić i położyć na paście. Udekorować szczypiorkiem.

Pasta z awokado i świerzego ogórka

Printfriendly