poniedziałek, 6 marca 2017

Polędwiczki wieprzowe z kaszą pęczak w śliwkowym sosie

http://www.monikabregula.pl/2017/03/poledwiczki-wieprzowe-z-kasza-peczak-w.html

Jedno z moich ulubionych dań. Proste i pyszne danie obiadowe do przygotowania w pół godziny.



Składniki

  • 10 suszonych śliwek bez pestek
  • ok pół szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki wody
  • 1 średnia polędwiczka wieprzowa
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy
  • 60 ml śmietanki lub gęstego mleczka kokosowego
  • 4 łyżki posiekanego koperku, lub natki pietruszki
  • 100 g kaszy pęczak
 

Przygotowanie
  • Do rondelka włożyć śliwki, wlać wino tak by przykryły śliwki, gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  • Mięso pokroić na 2 cm kawałki, oprószyć solą oraz pieprzem. Na patelni roztopić masło z oliwą, włożyć mięso i smażyć na dużym ogniu przez 2 - 3 minuty z każdej strony, aż będzie miękkie.
  • Do mięsa dodać śliwki wraz z syropem, gotować przez 5 minuty na większym ogniu. Wlać śmietankę, wymieszać i zagotować.
  • Gotować przez około minutę, co chwilę mieszając, aż sos zgęstnieje. W międzyczasie dodać koperek. Doprawić solą w razie potrzeby oraz pieprzem.
  • Kaszę wsypać do garnka, zalać wodą wodę i zagotować. Przykryć pokrywą i gotować na małym ogniu przez 25 minut, aż kasza wchłonie większość płynu, następnie zostawić pod przykryciem jeszcze na ok. 10 minut.

Printfriendly