Jedno z moich ulubionych dań. Proste i pyszne danie obiadowe do przygotowania w pół godziny.
Składniki
- 10 suszonych śliwek bez pestek
- ok pół szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 2 łyżki wody
- 1 średnia polędwiczka wieprzowa
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka oliwy
- 60 ml śmietanki lub gęstego mleczka kokosowego
- 4 łyżki posiekanego koperku, lub natki pietruszki
- 100 g kaszy pęczak
Przygotowanie
- Do rondelka włożyć śliwki, wlać wino tak by przykryły śliwki, gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut.
- Mięso pokroić na 2 cm kawałki, oprószyć solą oraz pieprzem. Na patelni roztopić masło z oliwą, włożyć mięso i smażyć na dużym ogniu przez 2 - 3 minuty z każdej strony, aż będzie miękkie.
- Do mięsa dodać śliwki wraz z syropem, gotować przez 5 minuty na większym ogniu. Wlać śmietankę, wymieszać i zagotować.
- Gotować przez około minutę, co chwilę mieszając, aż sos zgęstnieje. W międzyczasie dodać koperek. Doprawić solą w razie potrzeby oraz pieprzem.
- Kaszę wsypać do garnka, zalać wodą wodę i zagotować. Przykryć pokrywą i gotować na małym ogniu przez 25 minut, aż kasza wchłonie większość płynu, następnie zostawić pod przykryciem jeszcze na ok. 10 minut.